Nokti zdravlje

Što nokti govore o vašem zdravlju

Jeste li znali da nokti mogu otkriti stanje vašeg cjelokupnog zdravlja? Bijele mrlje, grbice i brazdice mogu biti znak bolesti tijela. Problemi u jetri, plućima i srcu mogu se očitati na noktima.

BLIJEDI NOKTI

Jako blijedi nokti mogu biti znak nekoliko ozbiljnih problema kao što su anemija, kongestivno zatajenje srca, bolest jetre, pothranjenost i loša prehrana.

BIJELI NOKTI

Ako su nokti većinom bijele boje s tamnijim rubovima, to može ukazivati na probleme s jetrom, kao što je hepatitis.

ŽUTI NOKTI

Jedan od najčešćih uzroka žutih noktiju su gljivične infekcije. Kako se infekcija pogoršava, podloga nokta se može uvući, a nokat zadebljati i otpasti. U rijetkim slučajevima žuti nokti mogu ukazivati na ozbiljnije probleme, kao što su teške bolesti štitnjače, pluća, dijabetes ili psorijaza.

Mnoge anomalije noktiju su bezopasne, nemaju svi s bijelim noktima hepatitis, no ako ste zabrinuti za izgled vašeg nokta posjetite dermatologa.

PLAVKASTI NOKTI

Nokti s modrim tonom mogu značiti da cijelo tijelo ne dobiva dovoljno kisika. To može ukazivati na problem s plućima, kao što je emfizem. Također, i neki srčani problemi mogu se očitati u plavkastim noktima.

IZBRAZDANI NOKTI

Ako je površina nokta namreškana ili izbrazdana, to može biti rani znak psorijaze ili upalnog artritisa. Uobičajena je promjena boje noktiju ili blijeđenje noktiju, a koža ispod noktiju može se činiti crvenkasto-smeđe boje.

NAPUKNUTI NOKTI

Suhi, krhki nokti koji često pucaju ili se listaju povezani su s bolestima štitnjače. Pucanje i listanje u kombinaciji sa žućkastom nijansom je vjerojatno posljedica gljivične infekcije.

NABUBRENA ZANOKTICA

Ako je koža oko noktiju crvena i natečena, to je poznato kao upala zanoktice. To može biti rezultat lupusa, autoimune bolesti koja se očituje u crvenilu tkiva, ili bolesti vezivnog tkiva. Crvenilo i upalu zanoktice može također uzrokovati i infekcija.

TAMNE LINIJE ISPOD NOKTA

U slučaju crnih linija ispod noktiju potrebno je što prije potražiti pomoć liječnika i istražiti uzrok jer mogu biti znak melanoma, najopasnije vrste raka kože.

GRIZENJE NOKTIJU

Grizenje noktiju može biti ništa više od stare navike, ali u nekim slučajevima to je znak konstantne tjeskobe. Također je povezano i s opsesivno-kompulzivnim poremećajem. Ako ne možete prestati, preporučljivo je posavjetovati se s liječnikom, prenosi www.webmd.com.

Nokti su samo dio slagalice. Iako promjene noktiju prate brojne poremećaje, te promjene su rijetko prvi znak. Mnoge anomalije noktiju su bezopasne, nemaju svi s bijelim noktima hepatitis, no ako ste zabrinuti za izgled vašeg nokta posjetite dermatologa.

Wellness.hr

Podijeli s prijateljima