vaga

Što kaže vaga?

Promjena kreće od Vas kao pojedinca – odluka o promjeni životnih navika ne mora nužno opteretiti Vaše mjesečne troškove; uz dobru volju i uloženo slobodno vrijeme napredak će biti vidljiv u vrlo kratkom roku! Povećanje tjelesne aktivnosti vježbanjem, zajedničkim šetnjama i boravkom na otvorenom, te raznolikost namirnica, način pripreme i redovitost obroka omogućit će Vam bolju kvalitetu života, a samim time i zadovoljstvo sobom i vlastitim životom.

7 SAVJETA ZA DOBRO TJELESNO ZDRAVLJE

 1. Jedite pet obroka dnevno (doručak, užina, ručak, užina, večera); nemojte ih propuštati.
 2. Doručak je najvažniji obrok u danu.
 3. Hranu konzumirajte polako i uživajte u njoj.
 4. Namirnice neka budu sezonske, raznovrsne i raznobojne.
 5. Pijte vodu cijeli dan, čak i kada niste žedni. Žeđ je znak dehidracije. Preporučeni dnevni unos tekućine za odraslu osobu se računa kao 0,3 dl/kg tjelesne mase.
 6. Imajte kroz dan dovoljno sna i odmora, 6 do 8 sati.
 7. Neka Vam tjelesna aktivnost postane dijelom života. Budite aktivni barem 30 minuta dnevno.

Prekomjerna tjelesna masa i debljina u današnje vrijeme više nisu samo uzročnici brojnih kroničnih nezaraznih bolesti globalnih razmjera, već su i same postale medicinske dijagnoze. Tegobe koje ove bolesti uzrokuju značajno smanjuju kvalitetu života, opterećuju zdravstveni sustav i posljedično dovode do raznih komplikacija i prerane smrti u općoj populaciji.

KAKVO VAM JE STANJE UHRANJENOSTI?

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, indeks tjelesne mase (ITM) se računa kao omjer tjelesne mase i kvadrata tjelesne visine (kg/m2).

Tjelesna masa (kg) :  tjelesna visina2

PRIMJER: Ako se radi o odraslom muškarcu tjelesne visine 1,80 m i tjelesne mase 70 kg, tada on ima normalnu tjelesnu uhranjenost. Tjelesnu uhranjenost možete izračunati i na sljedeći način: ITM = 70 kg / (1,80 m x 1,80 m) = 21,6 kg/m2

Opasnost! DEBLJINA ITM 30+

Ups! PREKOMJERNA TJELESNA MASA ITM 25–30

Odlično! PREPORUČENA TJELESNA MASA ITM 18,5–25

Ups! POTHRANJENOST ITM <18

O problemu prekomjerne tjelesne mase i debljine sve se češće govori, iako su i dalje takva stanja uhranjenosti društveno prihvatljiva, vodeći se narodnim mišljenjem da su punašni ljudi primjer sretnih i zadovoljnih pojedinaca. Ipak, stvarnost je donekle drugačija. Razni su čimbenici koji utječu na učestalost prekomjerne tjelesne mase i debljine, od kojih su uz genetsku predispoziciju zasigurno najznačajnije loše prehrambene navike (neredovita i neraznolika prehrana, obroci pripremljeni izvan kuće, gotovi proizvodi i sl.) i neredovita i nedovoljna tjelesna aktivnost – sjedilački način života.

POVEĆANJE TJELESNE MASE NOSI SA SOBOM RIZIK OD BROJNIH ZDRAVSTVENIH TEGOBA:

 • bolesti probavnog sustava
 • bolesti srca i krvnih žila
 • šećerne bolesti tipa 2
 • zloćudnih tumora (u žena: vrat maternice, žučnjaka, jajnici, dojke, crijeva; u muškaraca: crijeva, rektum, prostata)
 • kronične opstruktivne bolesti pluća
 • psihičkih poremećaja (depresija, poremećaji hranjenja i slično)
 • bolesti sustava za kretanje
 • kožnih bolesti…

PROMIJENITE SVOJE ŽIVOTNE NAVIKE DANAS I OSIGURAJTE ZDRAVU I SRETNU BUDUĆNOST!

(Izvor: www.hzjz.hr)

Share this Post