pms

Što je PMS i kako ga liječiti prirodno

Simptomi PMS-a (poslije menstrualni sindrom)  pogađaju oko 85 posto ženske populacije. PMS nije kod svih žena jednako izražen, niti se javlja jednakim simptomima. Također intenzitet i oblik PMS-a može se kod svake žene mijenjati iz mjeseca u mjesec, a pogotovo kroz godine.

  Simptomi PMS-a

  Kako bi se žene (i njihovi muškarci) što bolje nosili s ovom prirodnom pojavom, moraju znati što to PMS uopće jest, koji su mu uzroci i kako ublažiti njegove simptome.

  PMS simptomi se mogu očitovati kao lagani ili kao teže podnošljivi simptomi:

  • Lagani simptomi PMS-a su – umjerena razdražljivost, pojačani apetit, nadutost, bolne i napete dojke, pogoršanje tena…
  • Teži simptomi PMS-a su: razdražljivost naraste do anksioznosti i depresije; pojačani apetit javlja se kao velika, nesnosna glad, nadutost preraste u konstipaciju ili proljev, a uz natečenost dojki javlja se i nakupljanje tekućine u zglobovima, šakama, stopalima, licu te pojave bolnih otoka po cijelom tijelu. Sve to nerijetko prati i nesanica, glavobolja i nemogućnost koncentracije.

  Uzroci PMS-a

  Uzrok PMS je povezan s stanjem hormona u tijelu žene, te s nekim životnim navikama. Stanje hormona u tijelu utjecat će na to kakvi će i koliko jaki biti simptomi PMS-a. Priroda disbalansa u tijelu odredit će i prirodu PMS-a.

  Disbalans hormona se dešava zbog bolesti žlijezda s unutarnjim lučenjem a vrlo često i kod žena koje su pod velikim stresom.  One imaju izraženije tegobe PMS-a, što je vjerojatno povezano s lučenjem hormona koji izazivaju nervozu i anksioznost. Isto tako, jače simptome imaju i žene koje se nezdravo hrane, jedu mnogo procesuirane hrane i hranu punu soli, odnosno natrija. Na PMS negativno djeluju i alkohol, kofein i cigarete te veliki unos šećera.

  Za vrijeme ovulacije, jajnici luče velike količine estrogena i progesterona, i zbog toga se žene u te dane osjećaju na vrhuncu snage, proljepša im se ten, osjećaju se privlačnije i općenito bolje. Razlog tome je biološki – u vrijeme ovulacije najveća je mogućnosti za oplodnju jajne stanice, pa  tijelo nastoji potaknuti žene da upravo u to vrijeme pronađu i osvoje partnera koji će im u tome pomoći. Ako se jajna stanica ne oplodi, ona počinje odumirati i tijelo se priprema za čišćenje maternice, odnosno menstruaciju.

  Odumiranje jajne stanice događa se otprilike tjedan dana prije menstruacije. Tada jajne ćelije prestanu s lučenjem hormona estrogena i progesterona, a žene se počinju osjećati loše, jer smanjenje lučenja ovih hormona utječe i na razinu ostalih hormona u tijelu.

  Jedan od njih je serotonin, takozvani „hormon sreće“. On utječe na raspoloženje, osjećaj zadovoljstva i dobar san. Kada opadne estrogen, u tijelu opada i razina serotonina, pa žene počinju osjećati nervozu, simptome depresije, javlja se i nesanica, ali i pojačani apetit.

  Padom estrogena i serotonina, u tijelu opada i lučenje enzima endorfina, čija je uloga smanjenje osjetljivosti na bol. Zbog toga žene u PMS-u postaju osjetljivije tjelesne podražaje.

  Suprotno tome, pad estrogena i serotonina pojačava lučenje epinefrina, hormona stresa, kao i gama aminobuterinske kiseline, koja također pojačava osjećaj nervoze. Istovremeno se pojača stvaranje hormona mineralokortikoida, zbog kojeg se poveća lučenje tekućine u organizmu, a kao posljedica javlja se nadutost. Osim ovog hormona, pojača se i lučenje hormona prolaktina, zbog kojeg ženama oteknu mliječne žlijezde, a s njima i grudi, koje istovremeno postaju i jako osjetljive.

   Prirodno liječenje PMS-a

   PMS je prirodna reakcija tijela koja nam govori da se svi njegovi procesi odvijaju kako treba, ali to ne znači da svaki mjesec moramo patiti zbog hormonalnih promjena u tijelu. Uz zdrave životne navike i malu pomoć prirode, možemo uspješno otkloniti sve negativne tegobe PMS-a.

   Zdrava i izbalansirana prehrana.  Ženama koji pate od neugodnih simptoma PMS-a preporučuje se da jedu puno ribe, pogotovo plave, jer je bogata omega 3 masnim kiselinama. Ženama u PMS-u smanjena je razina dobrih masnih kiselina u organizmu, pa ih dodatni unos može nadomjestiti i tako smanjiti bolni PMS i kasnije menstruaciju. Također se preporučuje veća konzumacija hrane bogate B vitaminima, poput cjelovitih žitarica, orašastih plodovima i lisnatog povrća, hrana bogata magnezijem, poput graška, brokule, banana, raznih sjemenki i zobi, te hrana bogata kalcijem, pogotovo u obliku lisnatog povrća kao što je kelj, raštika, špinat i sezam. Iako se preporučuje hrana bogata kalcijem, za vrijeme PMS se ne preporučuje konzumacija mliječnih proizvoda. Dobro je izbjegavati i veliki unos šećera te iz posve izbaciti kofein, nikotin i nezdrave masnoće.

   Redovna tjelesna aktivnost. Za vrijeme PMS-a preporučuje se i pojačana tjelesna aktivnost (iako nam tada nije baš do toga), jer se vježbanjem, pa čak i ako je u obliku hodanja, šetnje, vožnje biciklom i slično, povećava razina endorfina u organizmu, čime se pojačava osjećaj sreće, a smanjuje osjetljivost na bol.

   Bezreceptni biljni lijekovi. U smanjenju tegoba PMS-a pomažu i neki biljni proizvodi. Simptome ublažavaju čajevi od nevena, đumbira, gospine trave i breze. Na ravnotežu  hormona odlično djeluje i kadulja koja, osim što smanjuje negativne simptome PMS-a, regulira menstrualni ciklus, pomaže kod menopauzalnih problema te regulira rad hormona. Blagotvorna svojstva kadulje možete iskoristiti konzumacijom čaja i hidrolata.

   RECEPTI

   • U skuhani i malo ohlađeni čaj ljekovite kadulje najbolje je natopiti ručnik ili krpu, pa staviti na donji dio trbuha ili leđa i pustiti da ga koža upije.
   • Hidrolat ljekovite kadulje možete na ta ista mjesta umasirati.
   • Također, jednu žlicu hidrolata pomiješanu s decilitrom vode možete i popiti.

   Hidrolat, kao i čaj od kadulje, posve su prirodni proizvodi, pa ih možete koristiti više puta dnevno. Učestalim korištenjem njihova ljekovitost će bolje djelovati, pa će se i simptomi PMS-a smanjiti.

    

   Share this Post