nutrigenomija

Što je nutrigenomija?

Nutrigenomija je znanost koja se bavi molekularnim djelovanjem nutrijenata na gene. Nova „genetička era“ prehrane  će se baviti utjecajem hrane na ljudske gene, što je logični nastavak biotehnologije, molekularne medicine i farmakogenomije.

 Genetička istraživanja u nutricionizmu mogu dati odgovore na koji način povećati nutritivnu vrijednost hrane, smanjiti rizik pojedinaca za određenu bolest, zašto ista hrana i isti način prehrane imaju različit utjecaj kod ljudi itd.

Budućnost je u rukama nutricionista genetičara

Do sada je utvrđeno da neki sastojci iz hrane dolaze u interakciju s određenim genima, te ih Pravilna prehrana i zdravlje mogu “uključiti” ili “isključiti”. Mehanizmi kojima nutrijenti iz hrane proizvode povoljne učinke na zdravlje čovjeka još nisu razjašnjeni. Uveden je i pojam biomarkera – tvari koji karakteriziraju određenu bolest, tako da će se bolesti moći korigirati prehranom u vrlo ranom stadiju ili do njih uopće neće doći. Smatra se da će se uskoro u laboratoriju za svakog pojedinca moći utvrditi gene koji dovode do specifične bolesti. Pomoću ovih testova moći će se odrediti lista poželjne i nepoželjne hrane, koja će preventivno djelovati na nastanak ili pomoći u izlječenju bolesti. Dakle, budućnost je u rukama nutricionista genetičara.

Pored ovog novog smjera, ostalo je niz neodgovorenih pitanja u znanosti o prehrani. Zbog toga znanost o prehrani, hrani i zdravlju čovjeka, s obzirom na još nepoznate odgovore, čeka interesantna budućnost.