Nutrigenomija je znanost koja se bavi molekularnim djelovanjem nutrijenata na gene. Nova „genetička era“ prehrane će se baviti utjecajem hrane na ljudske gene, što je logični nastavak biotehnologije, molekularne medicine i farmakogenomije.
Genetička istraživanja u nutricionizmu mogu dati odgovore na koji način povećati nutritivnu vrijednost hrane, smanjiti rizik pojedinaca za određenu bolest, zašto ista hrana i isti način prehrane imaju različit utjecaj kod ljudi itd.
Budućnost je u rukama nutricionista genetičara
Do sada je utvrđeno da neki sastojci iz hrane dolaze u interakciju s određenim genima, te ih Pravilna prehrana i zdravlje mogu “uključiti” ili “isključiti”. Mehanizmi kojima nutrijenti iz hrane proizvode povoljne učinke na zdravlje čovjeka još nisu razjašnjeni. Uveden je i pojam biomarkera – tvari koji karakteriziraju određenu bolest, tako da će se bolesti moći korigirati prehranom u vrlo ranom stadiju ili do njih uopće neće doći. Smatra se da će se uskoro u laboratoriju za svakog pojedinca moći utvrditi gene koji dovode do specifične bolesti. Pomoću ovih testova moći će se odrediti lista poželjne i nepoželjne hrane, koja će preventivno djelovati na nastanak ili pomoći u izlječenju bolesti. Dakle, budućnost je u rukama nutricionista genetičara.
Pored ovog novog smjera, ostalo je niz neodgovorenih pitanja u znanosti o prehrani. Zbog toga znanost o prehrani, hrani i zdravlju čovjeka, s obzirom na još nepoznate odgovore, čeka interesantna budućnost.