kinesiotaping

Što je Kinesiotaping?

Kinesiotaping ili K-tape je elastična terapeutska traka s terapijskim biomehaničkim djelovanjem. Sačinjena je od posebnog materijala koji upotrebom kinesiotaping metode omogućuje optimalne rezultate. Čim je tijelo u pokretu traka djeluje kao pumpa – stimulira limfu, cirkulaciju, ispravlja mišićni rad itd

U zadnje vrijeme k-tape je postao sve popularniji u modernoj i sportskoj medicini zbog svoje jednostavne primjene i djelotvornosti.

K-tape ili  Kinesiotaping nije ograničen isključivo na probleme sa mišićima i zglobovima nego nudi mogućnost šire primjene kao liječenje migrene, edema, celulita, inkontinencije i menstrualnih bolova, kao preventivna mjera kod rekreativnog bavljenja sportom, te u vrhunskom sportu

Temeljne funkcije Kinesiotape trake:

K-tape lijepimo kada želimo djelovati na funkciju mišića (povećati mišićni tonus ili ga smanjiti), kada želimo korigirati funkciju zgloba (pasivna potpora, stimulacija propioceptora), smanjenje bolnosti, poboljšanje protoka i cirkulacije tekućina (npr. kada je protok limfe otežan zbog oštećenja tkiva). Za svaku od ovih ozljeda postoji različita tehnika postavljanja ako postavljamo na mišiće, ligamente, za korekciju i protok limfne tekućine.

Postoje četiri načina postavljana traka:

  • Kod povišenog ili sniženog tonusa i kod ozljede mišića (normalizacija tonusa, smanjenje boli, povećanje elastičnosti)
  • Kod ozljeda ligamenata i tetivnog aparata (smanjenje boli, povećanje elastičnosti)
  • Korekcijsko postavljanje trake (korekcija funkcije, posture, fascije, patele)
  • Protok limfe (podizanje kože, bolji protok limfe, smanjenje edema)

Kod postavljanja traka se ne rasteže ili se postavlja sa različitim stupnjevima istezanja, prije lijepljenja traku režemo na odgovarajuće oblike i veličinu te zatim otklanjamo foliju. Kod postavljanja traka, koža mora biti suha, nemasna, preporučljiva je depilacija tretiranog dijela tijela zbog lakšeg odstranjivanja. Trake se trebaju staviti bar 20 minuta prije bilo kakvih sportskih aktivnosti.

Najčešće se koriste K-tape trake u četiri različite boje: plava, crvena, crna i bež. One ne pokazuju razliku u kvaliteti sastava ili u svojstvima, već sve imaju jednaku sposobnost rastezanja. Boje se izabiru kao potpora terapiji pri čemu se mora naglasiti da je na prvom mjestu odlučujuća tehnika postavljanja a boja djeluje pozitivno na osobu. Crvena boja djeluje kao aktivirajuća i poticajna. Plava djeluje kao umirujuća, a bež boja je neutralna. Crna boja je nastala kao odgovor na trendove, često se upotrebljava u sportu.

Kinesiotaping je metoda koja se često nadograđuje na ostale metode fizioterapije stoga ga koriste fizioterapeuti i maseri – nakon što završe Tečaj kinesiotapinga.

 

Share this Post