crossfit

Što je to CrossFit i zašto (ni)je baš za tebe?

Znate onih nekoliko entuzijasta u svakoj teretani koji su intenzivniji, živahniji i puniji energije od svih ostalih posjetitelja teretane zajedno?

Za nas koje običan trening yoge itekako ispuni, takvi pojedinci mogu djelovati i pomalo zastrašujuće. Najčešće su upravo takvi pojedinci apsolutno prepuni energije, vidljivo u nevjerojatnoj tjelesnoj formi i povrh svega- strahovito motivirani. Jeste li se sjetili takvog jednog iz svoje kvartovske teretane? E pa, on je vrlo vjerojatno CrossFit ‘fanatik’…

Ovi, ‘gladijatori’ našeg doba, i njihov posvećeni entuzijazam ovoj visoko zahtjevnoj vještini kombinacije vježbi, čini nas znatiželjnima da je i mi istražimo…

ŠTO MOŽEŠ OČEKIVATI OD CROSSFITTA

Sve je krenulo 2000. godine strane Grega Glassmana, ‘kralja CrossFita’- opsežnog programa kombinacija vježba snage i kondicioniranja, funkcionalnih pokreta (squatovi, marinci) koji se konstantno izmjenjuju uz vrlo visoki intenzitet vježbanja. Od aerobike, gimnastike, preko dizanja utega, fitnessa i treninga eksplozivnosti, CrossFit kao takav, svakako zahtjeva veliki entuzijazam i posvetu, kako bi postao vaša rutina.

Što je to CrossFit i zašto (ni)je baš za tebe?

JESTE LI NATJECATELJSKI NASTROJENI?

Tijekom treninga CrossFita, trener će vam kod mnoge vježbe vremenski ograničiti, a vježbanje u grupi potaknut će onaj natjecateljski duh (ako ga imate). Također, preporučuje se da se trenira tri dana za redom, s jednim danom pauze, ili 5 dana za redom s dva dana pauze.

ŠTO OBUĆI?

Riječ je o vrsti treninga koji će vam svakako obilježiti taj dan, zahtjevan je i nije za svaki karakter ili fizičku spremu, no to nećete ni znati, dok ne probate. Ono što svakako morate znati jest odjeća koja se od vas očekuje na treningu CrossFita, a to znači fleksibilna i udobna odjeća kako bi kretanje bilo jednostavno, ravne tenisice, visoke čarape i apsolutno nikakav nakit. Ako zbog svega navedenog mislite da niste za CrossFit, nemojte tako olako odustati. Mnogi fitness centri imaju mogućnost pohađanja uvodnih sati kojima se tijelo i um priprema za režim CrossFita. Uostalom, i sam ‘kralj CrossFita’ kaže kako je riječ o treningu za sve uzraste, pa zašto onda ne probati?

Autor: wellness.hr

Podijeli članak s prijateljima