foam roller

Što je Foam Roller i zašto je baš vama koristan?

Što je foam roller?

Foam roller je dugi cjevasti valjak napravljen od pjene različite čvrstoće. Rolleri s gustim ćelijama pjene su čvršći i idealni za naprednije vježbače. Oni sa mekšom pjenom su najbolji za početnike jer stvaraju manji pritisak i nježniji su za mišiće.

Kako se koristi?

Prvenstveno se koriste za masažu i smanjenje napetosti i bolova u mišićima kroz metodu koja se naziva miofascijalno istezanje i opuštanje. Valjci se također mogu koristiti za jačanje mišića leđa i stabilizatora trupa.

Miofascijalno istezanje i opuštanje

Korištenjem rollera mišić se masira te se opušta mišićna ovojnica – fascija. Poboljšava se cirkulacija, povećava fleksibilnost i smanjuje upala. Kada mišić postane napet zbog pretjerane upotrebe ili dubokih kontrakcija fascija može postati napeta i stvoriti priraslice. Korištenjem rollera će se opustiti trigger točke u mišićima i fascija će postati mobilnija. Rolleri se također mogu koristiti za jačanje mišića stabilizatora trupa kroz niz vježbi koje utječu na duboke mišiće, kao i za poboljšanje ravnoteže i koordinacije.

Mogu li samostalno koristiti roller?

Važno je prvo se posavjetovati sa profesionalnim fitness trenerom kako bi bili sigurni da pravilno postavljate roller i izvodite pokrete. Jednom kad naučite osnove možete ga koristiti i kod kuće.

Autor: Jelena Skočić, bacc. fizioterapije, Wellness terapeutkinja, trenerica i predavačica Wellness Akademije

Share this Post