Sjedenje je novo pušenje: Zbog njega umiremo puno ranije...

Sjedenje je novo pušenje: Zbog njega umiremo puno ranije…

Pokazalo se kako najveći rizik od preuranjene smrti postoji kod onih koji u komadu sjede i po 90 minuta. Stručnjaci kažu da svakih pola sata treba ustati i malo prošetati.

Uredski poslovi udvostručuju rizik od preuranjene smrti, čak i kada redovito vježbamo, pokazalo je najnovije istraživanje. Ali, ako ustanete od stola svakih pola sata, to drastično umanjuje taj rizik.

Rezultati su to istraživanja Sveučilišta Cambridge. Njihovi stručnjaci otkrili su kako je jedna od šest smrti vezana za uredske poslove u kojima zaposlenici sjede od 9 do 17 sati. Glavni uzročnici bili su bolesti srca, moždani udar, rak, dijabetes tipa 2 i demencija. Također, procjenjuju da 37 posto odraslih Britanaca provede manje od pola sata dnevno na nogama.

U najnovijem istraživanju tima američkih stručnjaka sa Sveučilišta Columbia u New Yorku sudjelovalo je gotovo 8000 ljudi starijih od 45 godina. Pokazalo se kako najveći rizik od preuranjene smrti postoji kod onih koji u komadu sjede i po 90 minuta, piše The Sun.

Sjedenje je zaista kao novo pušenje

Trebamo kreativne načine kako bismo povećali redovita razdoblja aktivnosti, a ne samo smanjili vrijeme provedeno sjedeći – objasnila je istraživačica Monika Safford.

 

Autor/Photo by: Tina Kos

Share this Post