sjajna kosa

Sjajna kosa? To je samo optička iluzija

Jeste li znali da je sjajna kosa svojevrsna optička iluzija koja ima veze s time kako svijetlo „pogađa“  kosu i reflektira se od nje.

Tamna kosa obično izgleda sjajnije od svijetle, a isto je i s ravnom kosom u usporedbi s kovrčavom. To je zato što su ravne vlasi savršeno „posložene“ da bi uhvatile svjetlo i vjerojatno jedan od razloga zbog kojeg žene vole pegle za kosu.

Neke postupke koje činimo kako bi nam kosa bila sjajna mogu je na kraju i dugoročno oštetiti i ostaviti bez sjaja. Peglanje kose, recimo, zaglađuje kosu i daje kosi sjaj, ali samo privremeno, dok dugotrajno oštećuje i isušuje kosu.

Pročitajte što može pomoći da i vi imate savršene, sjajne pramenove, a zna se da nikad ne možemo biti dovoljno bogati ili imati presjajnu kosu.

  • Kosu nemojte prečesto prati. Najčešće svaki drugi ili treći dan. Nakon šamponiranja kosu isperite toplom vodom. Toplina će pomoći da se šampon razvodni i ispere do kraja, što je bitno.
  • Nakon šamponiranja gornji sloj vlasi je suh, pa je nanošenje regeneratora ili intenzivne njege za kosu neophodno. Regenerator nanesite nekoliko centimetara od tjemena. Regeneracija je najbitnija na vrhovima kose, nemojte ga nanositi na tjeme jer vam može začepiti folikule kose.
  • Kosu s regeneratorom raščešljajte plastičnim češljem sa širokim zupcima. Izbjegavajte češljeve s gumenim završetkom na zupcima, jer vlasi mogu zapeti za njih i otrgnuti se ili čak iščupati iz korijena.
  • Regenerator u kosi ostavite što je dulje moguće, najmanje tri minute.
  • Kosu isperite hladnijom vodom, blago trljajući samo vlasište. Hladna voda će pomoći zagladiti vlasi kosa će izgledati sjajnije i neće biti toliko lepršava.
  • Za ekstra hidrataciju i glatkiju kosu pranje završite regeneratorom koji se ne ispire. On pomaže zadržati vlagu, stvara zaštitnu barijeru i dodaje sjaj, istovremeno održavajući kosu zdravom i vitalnom.
  • Svakodnevni regeneratori možda ne obnavljaju dovoljno nutriente potrebne zdravoj kosu, pa barem dva puta mjesečno koristite intenzivnu njegu za kosu (maske, kreme ili ulja i biljne maslace… ). Intenzivna njega obnavlja vitalne proteine i aminokiseline koje gubimo prilikom feniranja te utjecaja sunca i vjetra na kosi. Intenzivna njega uvijek mora uključivati toplinu (stavite plastičnu kapicu, ili kosu umotajte folijom i zagrijte je fenom) jer tek tada potpuno djeluje.
  • Feniranje kose toplim zrakom isušuje kosu. Feniranjem hladnim zrakom jednako ćete je osušiti, ali je nećete toliko isušiti. Ionski fenovi zahvaljujući negativnim ionima zaglađuju površinu vlasi pa će kosa izgledati sjajnije i neće biti toliko lepršava.
  • Zamijenite svoju plastičnu ili metalnu četku onom s prirodnom dlakom, najbolje veprovom. Ona će rasporediti prirodne masnoće kose jednakomjerno cijelom duljinom vlasi.
  • Kako biste dobili najveći mogući sjaj svoje kose izbjegavajte proizvode na bazi alkohola (osobito pjene za kosu) jer isušuju kosu. Radije pokušajte koristiti kremu, serume ili silikon koji će zagladiti vlas bez isušivanja

Autor: wellness.hr

Share this Post