Shiatsu masaža

Shiatsu je japanska metoda masaže koja ima izvore u tradicionalnoj kineskoj masaži, akupunkturi, DO-IN masaži i tisućugodišnjoj orijentalnoj medicini. Riječ shiatsu u prijevodu znači: SHI-palac i Atsu-pritisak. Dakle, ova masaža počinje od pritiska tijela palcima, ali kasnije također koriste laktove, ruke, noge, koljena.

Budući da se shiatsu izvodi na podu, postavlja se značajan naglasak na pravilnom položaju tijela i maksimalnoj upotrebi gravitacije. Osim što ima glavnu ulogu u liječenju drugih shiatsu ima nevjerojatan učinak na samonapredovanja davaoca masaže u smislu razvijanja i tijela i duha slično efektima Tai Chi Chuana, Yoge i drugih formi meditacije.

Jin& Yang

Temelji se na činjenici da tijelo potiče životnu energiju CI-a. Ona teče energijskim kanalima nazvanim meridijanima, a zahvaljujući njihovoj interakciji uspostavlja se ravnoteža u tijelu. Cilj joj je potkrijepiti tijelo onda kada mu ponestaje energije ili  ga umiriti kada je ima u višku. Tako održava ravnomjernim protok vitalne energije kroz meridijane. Jedinstvenost shiatsua upravo je ono što usmjerava čovjeka na izvor njegove neusklađenosti. Shiatsu ne liječi bolesnika. Liječnik je ovdje da samo potiče pacijenta da pronađe pravi put do iscjeljenja, do ravnoteže duha i tijela. Kineska vizija svijeta počinje sa nebom i zemljom, dva elementa koji se međusobno nadopunjuju.

Nebo (YANG) simbol je energije i vremena, a zemlja (YIN) simbol je materije i prostora. Yang-aktivna sila i Yin-pasivna sila su međusobno zamjenjivi  i uvijek su u dinamičkoj ravnoteži. Čovjek je prepoznat kao projekcija yina i yanga u obliku muškarca i žene. Muškarac odgovara nebu i on je yang, a žena odgovara zemlji u kojoj je yin.

YIN i YANG uvijek predstavljaju međusobni odnos dviju stvari, to su suprotnosti unutar jedne cjeline. Sve su u isto vrijeme u sukobu i međuovisnosti. Na primjer, zbrajanje i oduzimanje, djelovanje i reakcija, dan i noć, simpatija i nesimpatija itd. . . Ništa od gore navedenog ne može postojati samo zato što su dopunjeni i zamijenjeni, imaju vlastite unutarnje razvojne procese. U normalnom stanju, odnosno zdravom organizmu, društvu, prirodi, između Yin-a i Yanga treba biti potpuna ravnoteža. Ako se razbije yin i yang, što je moguće kada dominiramo jedni drugima, javljaju se anomalije, tj. bolesti.

Pet elemenata

Yin i yang interakcija proizvodi pet elemenata koji su temelj svih stvari i prirodnih stanja: voda, vatra, zemlja, drvo i metal. Učenje o pet elemenata povezuje svemir i čovjeka kao cjelinu. Sve je povezano s vremenom i prostorom, za četiri elementa u središtu zemlje iz kojih se pojavljuju četiri elementa.

Vatra je na jugu, metal na zapadu, voda na sjeveru, stablo na istoku. Drvo je simbol rođenja, rasta, požara maksimalne aktivnosti, propadanja metala, voda je simbol minimalne aktivnosti. Ti se simboli također dodaju u zemlju koja je središte i osi za cikličke promjene, jer se događa na zemlji. Stalna priroda vode je biti mokra i teći dolje, drveta trpjeti savijanje, i da se ispravlja, vatre da gori i da se izdiže uvis, zemlje da prima sjeme i da daje ljetinu, metala da se potčinjava vanjskom utjecaju i da se ispravlja .

Glavni elementi se rađaju zajedno i međusobno nadvladaju jedni druge. Tu je i osnovno pravilo majka i dijete, gdje se svaki element brine o narednom elementu i time mu je majka, a o njemu brine prethodni element i tako mu je dijete. Npr. drvo je majka vatre, ako ne nabavimo drvo kao gorivo, vatra ne gori, a u isto vrijeme drvo je dijete vode što znači ako nemamo vodu drvo neće rasti jer je voda neophodna za rast drveta. Vatra je majka zemlje nakon što je pepeo stvoren kao krajnji proizvod vatre i simbolizira zemlju. Zemlja je majka metala jer je metal u tlu. Metal je majka vode jer kada metalna talina sliči na vodu. Tako se elementi rađaju i međusobno dominiraju.

Naizmeničnost međusobnog stvaranja glavnih elemenata: drvo rađa vatru, vatra rađa zemlju, zemlja rađa metal, metal rađa vodu, voda rađa drvo, itd. Naizmeničnost međusobnog nadvladavanja glavnih elemenata je drugačija: voda nadvladava vatru, vatra nadvladava metal, metal nadvladava drvo, drvo nadvladava zemlju, zemlja nadvladava vodu. Uzajamno rođenje odvija se u obliku kruga i uzajamne dominacije u obliku zvijezde. Bilo koji poremećaj nekog elementa utječe na organe i meridijane.

Shiatsu tretmanom uravnotežuje se protok energije tijelom što podržava zdravlje.

 

Autor/Photo by: WE/Savjetnica.com, Mladen Delač, voditelj stručne prakse i vježbi psihofizičkog opuštanja (Yoga, Autogeni trening, Progresivno mišićna relaksacija, Kreativna vizualizacija, Vježbe disanja) u Wellness Akademiji.

Share this Post