sezam

Sezam i zdravlje

Sitne sjemenke sezama se na prvi pogled čine kao obične sjemenke koji povremeno koristimo u kuhinji, no one imaju mnoge zdravstvene prednosti.

IZVOR FITINSKE KISELINE

Sjemenke sezama su jedan od glavnih izvora fitinske kiseline. Nalazi se u vlaknastim dijelovima sjemenki, cjelovitih žitarica i mahunarka. Između ostalog, fitinska kiselina može pomoći u sprječavanju razvoja raka debelog crijeva i jačanju imunološkog sustava, prenosi portal kiwi.hr

U sjemenkama sezama također možemo naći lignane, tvari koje promiču apsorpciju vitamina E, utječu na omjer masnoće u krvi i pomažu stabilizirati šećer u krvi. Lignani u sjemenkama sezama također pomažu u smanjenju razine kolesterola u krvi.

Sjemenke sezama su bogate i proteinima

VISOKA HRANJIVOST

Sjemenke sezama su odličan izvor bakra, mangana i željeza, ali i magnezija i fosfora. S približno 28 g sezama možemo zadovoljiti oko 10% dnevnih potrebavitamina B kompleksa, i to vitamina B1, B6 i B9. Ovi vitamini su vrlo važni u trudnoći jer pridonose optimalnom razvoju fetusa, a majkama pružaju potrebnu energiju.

Osim toga, sjemenke sezama su bogate i proteinima. Sadrže i zdrave masnoće, uglavnom mononezasićene i polinezasićene masne kiseline.

Mnoge žene imaju problema s nedostatkom željeza tijekom trudnoće, pa se potrebe za ovim mineralom povećavaju. Ako ne unosimo dovoljno željeza, može doći do anemije. 100 grama sezama sadrži čak 14.5 mg željeza.

POTIČU PROBAVU

Vlakna se brinu za zdravu i redovnu probavu. Dijetalna vlakna nalaze se i u sjemenkama sezama. Sa oko 30 g sjemenki sezama u organizam ćemo unijeti više od 3 grama dijetalnih vlakana. Savjet: sjemenkama sezama dodajte malo mljevenih lanenih sjemenki i obogatite salate, smoothie, juhe ili bilo koje drugo jelo.

Autor: kiwi.hr

Podijeli s prijateljima