boravak na moru

Savjeti za ljekovit i opuštajući boravak na moru

Boravak na moru u ljetnim mjesecima, vrlo je povoljan za zdravlje. Ljeti se ljekovitom djelovanju morske vode pridružuje i zrak obogaćen fitokemikalijama ljekovitog i aromatičnog bilja u priobalju kao  i blagotvorna aktivnost sunčeva svjetla koja aktivira pretvorbu provitamina u vitamin D. Sunčeva svjetlost putem očnog živca pozitivno djeluje na središnji živčani sustav.

Savjeti za zdravlju, ljepoti  i opuštanju korisniji boravak na moru:

  • Plivajte kako bi mišići ojačali, koža izlučila što više viška tekućine i toksina iz organizma, te iz mora upila vrijedne mikroelemente
  • Nakon izlaska iz mora se istuširajte jer slana voda može isušiti kožu. Nahranite i zaštite se od sunca prirodnim biljnim uljima koja sadrže zaštitni faktor (lješnjak, malina, sojino, maslinovo, ulje pšeničnih klica, mrkve)
  • Sunčajte se umjereno. Bit je u ravnoteži, ne smijete izgorjeti. Da biste dobili vitamin D ne morate se sunčati na najvećoj vrućini. Za sunčanje odaberite prijepodnevne ili večernje sate.
  • Ronite i isperite dišne puteve morskom vodom povremeno. Morska voda na glasu je kao antiseptik za sluznice, lijek za sinuse, alergije i prehlade. Djeluje kao dobar antihistaminik te otvara dišne putove.
  • Naparavite micelarnu vodicu za vlaženje kože tako da pomiješate cvjetnu vodicu (hidrolat) lavande i morske vode u omjeru 3:1. Ulijte je u bočicu sa raspršivačem i poprskajte svoju kožu po licu i tijelu šte češće za vrijeme i nakon sunčanja.
  • Pijte puno vode.
  • Hodajte u plićaku – to ubrzava cirkulaciju i uklanja umor iz stopala, spriječava pojavu proširenih vena, jača mišiće nogu.
  • I ne zaboravite zdravu prehranu plodovima mora, zelenog povrća, svježeg voća i samo jednu čašicu najboljeg vina.

 

Ne morate samo ljeti uživati u  blagodatima morske klime za zdravlje.

Zimi je turističko putovanje na more pogodno za ljude koji pate od dišnih problema. Naime baš za vrijeme oblačnog, ne prehladnog vremena iz morske vode zbog razlike u temperaturi mora (10-15 stupnjeva C) i zraka (8-10 stupnjeva C) iz mora se isparavaju najvrijedniji sastojci. Također morski vjetrovi koji razbijaju valove o morske stijene daju najsitnije kapljice mora koje udišući pomažu oporavku dišnih organa – sinusa i pluća.

 

Share this Post