zdrava veza

Savjeti za izgradnju zdrave veze

Spremni ste graditi zdravu vezu ili brak? Poslušate savjete psihoterapeuta za izgradnju zdrave veze

Terapija za parove

Na terapiji parova radi se o dvoje ljudi koji dolaze raditi na sebi. Traženje pomoći ne znači da niste uspjeli. To znači da želite raditi na poboljšanju, za sebe i jedni za druge. Čak i najzdraviji odnosi ponekad mogu koristiti malo dodatnog rada na sebi i svojoj vezi. Ako ste zabrinuti zbog svoje veze ili vjerujete da nije tako jaka kao nekada, vjerujte svojim instinktima i istražite što ti osjećaji znače. Terapeut može pomoći u pružanju savjeta o tome što i kako mjenjati ili kada je vrijeme da se krene dalje. Evo nekoliko savjeta kako osigurati da stvari krenu pravim putem:

Prihvatite međusobne razlike

Jedan partner je ambiciozaniji od drugog. Ma to je dobra dinamika, jer jedan od vas može pokrenuti drugog, možda u avanturu, putovanje. Isprobajte,  možda ste se uvjerili da uživate samo dok ste u kući. Razmotrite partnerovu perspektivu  – sudjelujte i budite znatiželjni prema načinu na koji radi i vidi stvari, umjesto da ga pokušavate natjerati da vide stvari na svoj način.

Riješite probleme kao tim

Radite zajedno na rješavanju problema, umjesto da jedan drugome pravite problem. Pitajte partnera što želi i budite jednako spremni slušati njegove želje. Možda se ne slažete uvijek, ali to je u redu. Napokon ste dvoje različitih ljudi. Ključno je pronalaženje kompromisa. Pokušajte zajedno nešto novo. Ako vam se odnos čini ustajao ili vam se čini da nigdje ne ide, pokušajte ga odvesti negdje da vidite što se događa. Promjena krajolika ponekad može promijeniti vašu perspektivu.

Razgovarajte o svojim ciljevima i snovima

Ovo vam može pomoći da se ponovno povežete i saznate da dijelite slične nade i vrijednosti. Zajednička ljubav prema čavrljanju i uzajamna naklonost kineskoj hrani možda su vam pomogli da upoznate svog partnera, ali ti su faktori nedovoljni za održavanje vaše veze zdravom tijekom vremena.

Na kraju, u zdravoj vezi partneri vjeruju  jedno drugom i osjećaju se sigurno zajedno. Oni vjeruju u svoju sposobnost učenja i rasta zajedno.

Autor: Jelica Popić,dr.med., psihoterapeut, ravnateljica Učilišta Lovran, www.uciliste-lovran.hr

Share this Post