saune

Saune i kupke 3. dio

U prošlom članku smo opisali tradicionalne rimske sauna spa sustave, a danas ćemo nastaviti s tradicionalnim kneipp spa programima i sustavima te kupkama.

KNEIPP SPA PROGRAMI I SUSTAVI

U wellness centrima se ugrađuje modificirana Kneipp oprema koja služi za provedbu kneipp procedura:

 1. okrugla Kneipp korita sa preticima tople i hladne vode te ugrađenom hidromasažom. Moderni oblici kneipp sustava su tzv.
 2. „Waterway“ – kanali / potoci sa toplom i hladnom vodom sa sitnijim ili krupnijim kamenčićima na dnu zbog efekta masaže stopala i stimulacije refleksnih zone na stopalu uslijed kojeg dolazi do efekata na zdravlje i  opuštanje cijelog tijela.

KNEIPP PROCEDURE

Sebastian Kneipp (1821-1897.), njemački liječnik i teolog, razvio je niz terapija za poboljšanje i očuvanje zdravlja, kojima je osnova hidroterapija – metoda naizmjeničnog korištenja hladne i tople vode. Od vremena dr Kneipp-a koji je razvio sustav za jačanje zdravlja i rehabilitaciju zdravstvenih poremećaja poznati su i priznati do danas tretmani polijevanja, umakanja i naizmjeničnih kupki u toplo – hladnoj vodi.

 1. Kneipp polijevanje 

Radi se o crijevima sa toplom i hladnom vodom kojim se naizmjenično klijent polijeva po nogama i cijelom tijelu dok stoji u plitkim Kneipp bazenima / koritima, pod tušem ili u kabini za suniranje. Obično se tijelo polijeva od ramena naniže do stopala. Polijevanje počinjemo tem. od 36°C, polijeva se prednja i stražnja strana tijela. Postepeno se tem. vode smanjuje do 20 ili čak do 15°C. 

 1. Kneipp staza

Kneipp bazeni/korita s toplom i hladom vodom  su izmjenično raspoređeni jedan iza / uz drugog. Dubina korita je od 20 – 40 cm. Temeratura hladne vode je 15 – 20°C, a tople čak 40°C. Koriste se tako da se korača kroz vodu kao roda, tako da pri svakom koraku izvučete stopala iz vode i lagano ih uranjate u vodu. Ponekad se dno Kneipp bazena za hodanje obloži oblutcima zbog efekta masaže refleksnih zona na stopalima. Kneipp staza za noge s diznama za špricanje – ovisno o obliku konstrukcije radi se o dva ( ili više) bazena s toplom vodom i dva ( ili više) bazena s hladnom vodom koji su naizmjence raspoređeni, u kojima su smještene posebno konstruirane dizne za špricanje vode u obliku tankog vodenog filma. Prednost ove metode je u tome da kroz upotrebu elektronske regulacije voda iz dizni šprica voda samo kada je određeni bazen/korito u uporabi, što pridonosi veoma maloj potrošnji vode . U dizne uvijek dolazi čista voda pa nije potreban sistem za pročišćavanje vode i sistem za održavanje temperature vode. Ovakve kneipp staze veoma su ekonomične i jednostavne za održavanje.

 1. Kneipp kada za noge

Kneipp kada za noge najčešće se koristi u kombinaciji sa toplom klupom. Postoje različiti oblici korita za noge koje po želji koristite kao toplu ili hladnu kupku, sa ručnim ili automatskim punjenjem i pražnjenjem vode.

Saune i kupke 3. dio
 1. Kneipp masažna kada za noge

Nakon što zauzmete udoban položaj na klupi, pritiskom na taster možete odabrati toplu ili hladnu vodu kojom će se kada automatski puniti i aktivirati program masaže. Opustite se i uživajte u vodeno-zračnoj masaži koja će vaše refleks zone nogu oživiti. Nakon isteke masaže (cca 5 min.) kada će se automatski isprazniti i saprati čistom toplom vodom.

KUPKE

Kupke su dragocijeni i visokovrijedni tretmani koji imaju za cilj: cjelovitu njegu kože i potkožnog tkiva, ublažavanje bolova u zglobovima i mišićima, detoksikaciju i opuštanje. Važno je poznavati proceduru i uvijek nakon kupke omogućiti si odmor. Dobro je kombinirati kupke sa pilingom tijela i masažom.

 1. Hidromasažne kade

Whirpool i jacuzzi kade nude širok izbor podvodnih masaža zrakom, vodom, ozonom, bisernim komponentama.

 1. Kade za kupke

Kade za kupke namakanjem u aroma uljima, morskim algama, ljekovitom blatu i balneo produktima, kozjem mlijeku, medu, soli.

 1. Kleopatrina kupka

Kleopatrina kupka je najpoznatija medju wellness ponudom – a sastoji se od umakanja cijelog tijela u kadu napunjenu kozjim mlijekom i aromaesencijalnim uljima izabranim po karakeristikama i potrebama pojedine kože ili zdravsvenog problema. Naime, zapisi govore da  Kleopatra – egipatska carica- svoju ljepotu zahvaljuje upravo ovoj čarobnoj kombinaciji kozjeg mlijeka i aromaesenci.

 1. Onsen japanska kupka

Onsen japanska kupka je tradicionalno korištena u Japanu, a odnosi se na umakanje tijela u vrelu vodu, vrlo postepeno – procedura zahtijeva polaganje vrelog ručnika na vrh glave, te postepen ulazak u kadu, sjedanje na rub i umakanje nogu te nakon nekog vremena i cijelog tijela. Voda je oplemenjena morskim algama i morskom soli.

 1. Kupka u bijeloj kredi

Kupka u bijeloj kredi sa otoka Rugen proširila se cijelim svijetom zbog blagotvornog učinka na kožu koju čini glatkom, mekom i podatnom. Ljekoviti činitelji se resorbiraju putem kože i putem cirkulacije utječu na  cijeli organizam – antireumatsko djelovanje i detoksikacija.

 1. Kupka u morskoj vodi

Pozitivno utječe na kožu, detoksicira, jača imunitet i utječe na hormonalnu ravnotežu, smanjuje tegobe u menopauzi.

 1. Fitoaromatične kupke

Ljekovito bilje, čajevi, cvijeće, voće u kupkama su namjenjeni opuštanju – jer putem cirkulacije i inhaliranjem ljekovitih para iz vruće vode fito i aroma aktivne tvari smiruju centralni nervni sustav i omekšavaju napete mišiće –  pomažu protiv psihosomatskih poremećaja.

Važno je napomenuti da je esencijalna i bazna biljna ulja ( 4 – 16 kapi ) potrebno pomiješati/razmutiti u emulgatoru kao što je jabučni ocat, med ili mlijeko i dodati u kadu napunjenu vrućom vodom. Imate li suhu kožu, možete pomiješati eterično ulje s nekoliko čajnih žličica biljnog baznog ulja kao što je bademovo ulje. Jako vruće kupke (oko 38°C) pojačavaju rad žlijezda znojnica što je dobro protiv prehlade.

Međutim, vruće kupke isušuju kožu i ako se primjenjuju prečesto mogu izazvati prerano starenje kože. Idealna temperatura za neutralnu kupku je 29-34°C. Za okrepljujuću kupku, potrebna je hladnija voda (18-21°C). Dodatkom eteričnog ulja  poboljšat ćete djelovanje kupke.

Za večernju kupku preporučuju se: melisa, lavanda, ružino drvo, geranij, cedar, naranča. Ako želimo senzualnu kupku: ylang ylang, sandal, ruža, neroli. Osvježavajuća kupka se dobiva dodavanjem bergamota, ružmarina, limuna, borovice ili mente.

Autor: Mladen Delač, voditelj stručne prakse i vježbi psihofizičkog opuštanja (Yoga, Autogeni trening, Progresivno mišićna relaksacija, Kreativna vizualizacija, Vježbe disanja) u Wellness Akademiji.

Podijeli članak s prijateljima