saune

Saune i kupke 2. dio

U prošlom članku smo opisali finsku saunu i parnu kupelj koje se najčešće sreću u wellnessima koji u svojoj ponudi imaju program sauniranja.

Danas ćemo se pozabaviti tradicionalnim rimskim i orjentalnim sauna sustavima i kupkama.

 TRADICIONALNI RIMSKI SAUNA SPA SUSTAVI I PROGRAMI

Stari su Rimljeni koristili blagodati sauna, kupanja i vježbanja. Rimski spa se sastojao se od više vrsta sauna/ kabina za zagrijavanje i hlađenje tijela:

 1. Tiepidarium

Suhe kabine ili anatomske ležaljke – najčešće obložene keramikom sa integriranim grijanjem u zidovima i klupama, temperature od 37- 39ºC . Ove ugodne kupelji višestruko pogoduju zdravlju, posebno na imunološki sustav. Dužina boravka u ovakvim kupeljima, zbog svoje umjerene temperature nije posebno ograničena. Ugodni i vitalizirajući efekti unutar kabina mogu se naizmjenično koristiti više sati. Koristi se na početku programa sauniranja.

 1. Laconium

Laconium je laka suha kupelj čiji se korijeni vuku iz doba rimskog carstva. Isijavanjem topline energije iz kamenih zidova i klupa u kabini se postiže temperatura od 60°C, s malom relativnom vlažnosti zraka, uz blage kompozicije mirisa koji isparavaju kroz ljekovito bilje na peći za zagrijavanje kabine. Integrirano grijanje u zidovima i klupama prodire te nježno zagrijava tijelo a nakon 15 min korištenja tijelo se zagrijava i počinje znojiti. Nakon 20 min korištenja preporučljivo je tuširanje kako bi se poboljšala stimulacija i cirkulacija tijela nakon znojenja.

 1. Caldarium 

Vlažna kupelj, temperatura unutar kabine je 42 – 48°C. Izvor pare je ukrasni detalj unutar kabine također obložene kamenom/ keramikom. Pod utjecajem zagrijavanja i parenja otvaraju se pore, a inhalacijom se postiže učinak na dišni sustav. Unutar kabine postavljaju se aromadozatori sa  raznim ekstrakatima odabranih kompozicija mirisa što pozitivno djeluje na duševni sklad čovjeka. Boravak u ovoj kabini traje od 15 min do pola sata. Nakon boravka preporučuju se rashlađivanje i topli napitci. Između dva korištenja dobro je učiniti piling tijela za odstranjivanje odumrlih stanica kože i otvaranje pora.

Saune i kupke 2. dio
 1. Frigidarium kabina ledeni bunar (Dioklecianove kupelji)

Iznimna atrakcija za osviježenje nakon posjete tople saune pruža hladna kabina s temperaturom 12-15°C sa ugrađenim ledenim bunarom.

TRADICIONALNI ORIJENTALNI SAUNA SPA SUSTAV

Istočne civilizacije također koriste ljekovite kupke i saune. Higijena je u orijentalnoj kulturi kultna kategorija. Orijentalni spa poznat kao hamam – sastoji se od parne ili rasul kabine, predprostora za odmor i refresh (nargila i razgovori), prostora sa stolom za mokri piling, masažu pjenom i uljenje.

 1. Hamam

Mjesto opremljeno za cjelukupni ritual kupanja tijela i osvježenje duha koji je zastupljen i tradicionalno se koristi u arapskim zemljama a posebno je cijenjen u Turskoj. Toplina, vlažnost, pjena za masiranje, mirisi i masaža glavni su elementi koji odlikuju ovu vrstu kupelji.

Hammam stol ima grijanu površinu ( kamen / keramika ) otpornu na kemikalije i ulja za masiranje, jednostavna za čišćenje i održavanje (nema fuga), sa rubnim kanalom za odvod pjene i vode. Stol ima ugrađen sistem za automatsku proizvodnju pjene za masiranje, grijanjem i termostatskom miješalicom vode. Na hamam stolu tijelo se pere, zagrijava, vrši se piling i masaža pjenom. Obično nakon faze pilinga i masaže pjenom slijedi parenje u parnoj kabini. Na stolu se može uraditi završna masaža ili uljenje tijela.

 1. Rasul Kupelj

Rasul je ceremonijelno kupanje koje potječe s Orijenta. Rasul parna kabina se sastoji od 2 – 4 udobne stolice ili klupe za sjedenje i grijanje. Temperatura je oko 45°C. Parogenerator je podešen  na automatsku izmjenu perioda za sušenje i parenje, ugrađeni su razni sistemi za vlaženje tijela i za automatsko sapiranje ostataka pakunga u kabini nakon uporabe. Unutar kabine nalazi se često i tuš, a uz tople klupe za sjedenje tekuća voda za ispiranje ruku ili centralno postavljena kamenica sa špinom i tekućom vodom. Strop rasul kabine je ukrašen zvjezdanim nebom, a keramika kojom je obložena kabina je mozaik atrakcija koja asocira na daleki istok.

Ulaskom u rasul kupelj klijentu se predaje zdjelica sa različitim glinama, maskama koje sami nanose na tijelo. Suši se u fazi kad u kabini nema vlage i pare. U fazi parenja (nakon 5-10 min boravka) klijenti utljavaju smjesu sa učinkom pilinga i bolje resorpcije. Izmjeničnim sušenjem i vlaženje pakunga na tijelu, pakung se stapa s tijelom kojem odaje svoje ljekovito djelovanje. Nakon 3 – 5 naizmjeničnih sušenja i parenja – slijedi tuširanje, piling tijela morskom soli zbog balansiranja ph vrijednosti kože, a nakon rashlađivanja i odmora slijedi uljenje toplim prirodnim uljima. Ova vrsta kupelji sve je više prisutna u modernim Medical Wellness i Beauty Wellness centrima.

 1. Tuševi doživljaja

Moderni i funkcionalni sustavi za tuširanje danas se nazivaju „tuševi doživljaja“.  U tuševima doživljaja su ugrađene različite hidrokinetičke i hidrotermalne procedure. Konstrukcija tuša doživljaja iz funkcionalnih razloga obično ima oblik „puža“. Pravilno osmišljen tuš mora u potpunosti biti sastavni dio cjelokupnog wellnessa i činiti simbiozu s kupeljima koje ga okružuju da bi ostvario svoju funkciju tjelesnog i duhovnog osvježenja čovjeka. Vrste tuševa doživljaja s obzirom na efekte su sljedeće: Tropic-topla kiša, Rain-hladna kiša, Fresh-hladna maglica, Kneipp crijevo, Bočne masažne mlaznice, Slap, Svjetlosni efekti, Zvučni efekti, Dodavanje mirisa.

Tuširanje u sauna mokroj oazi ima više funkcija:

 • higijena tijela prije korištenja kabina za sauniranje
 • rashlađivanje tijela nakon korištenja kabina za sauniranje
 • procedure kromoterapije i aromaterapije
 • procedura hidromasaže (bočne mlaznice i slap)
 1. Vishy tuševi

Stolovi za ležanje sa kranom duž stola iz se čijih mlaznica polijeva tijelo (varijacija hamam ležaja)

Autor: Mladen Delač, voditelj stručne prakse i vježbi psihofizičkog opuštanja (Yoga, Autogeni trening, Progresivno mišićna relaksacija, Kreativna vizualizacija, Vježbe disanja) u Wellness Akademiji.

Podijeli članak s prijateljima