saune

Saune – cjelovito zdravlje, uživanje i opuštanje

U ovim hladnim zimskim danima mnogi od nas maštaju o saunama. Saune nisu samo trenutno ugodno zagrijavanje već puno više od toga.  Širom svijeta od davnina su korištene za postizanje cjelovitog zdravlja, uživanje i opuštanje. Njihovo iznimno povoljno djelovanje na dobro zdravlje potvrđuju stari običaji i kultura higijene i sauniranja dalekog istoka kao i 95 % Finaca koji prema istraživanjima danas koristi saune.

UČINCI SAUNIRANJA

Sauniranje je hidroterapijska procedura u kojoj se koristi dvofazni nadražaj na tijelo: zagrijavanje i hlađenje sa opuštanjem između te dvije faze. Preporučuje se za uklanjanje umora i nesanice, terapijski ima učinak na kronične tegobe lokomotornog sustava i kronične respiratorne tegobe a povoljno djeluje i na tegobe vezane uz klimakterij. S druge strane korištenje sauna se ne preporučuje kod akutnih upala, tromboze i upale vena, tumora, visokog krvnog tlaka, krvarenja, teže srčane bolesti, pojačanog rada štitne žlijezde. Posebna lokalna kontraindikacija su organske promjene na arterijama težeg stupnja.

VAZODIKATACIJA I VAZOKONSTRIKCIJA

Tijelo se u sauni zagrijava od 10°C na površini kože, te sve manje u potkožnom tkivu, mišićima, a u unutrašnjosti tijela temperatura se podigne za 0,5 – 1,0°C. Temperatura tijela se nakon izlaska iz saune vrlo brzo vraća na uobičajenu. Uslijed povećane temeprature dolazi do vazodikatacije – širenja krvnih žila i bolje prokrvljenosti svih tkiva i organa. Nakon izlaska iz saune i tijekom hlađenja dolazi do vazokonstrikcije (suženja krvnih žila).

BORAVAK U SAUNI UBRZAVA METABOLIZAM

Boravak u sauni aktivirajuće djeluje na procese izmjene tvari u organizmu – ubrzava se metabolizam. Organizam se u sauni pojačano znoji zbog stalnih promjena relativne vlažnosti zraka koju postižemo polijevanjem prikladnog izvora topline. Znojenjem se iz tijela izlučuje tekućina i sa njom iz tijela izdvajaju elektroliti, natrijev i kalijev klorid, mliječna kiselina…..

FINSKA SAUNA

Kada kažemo „sauna“ uglavnom mislimo na finsku sauna – drvenu finsku kabina u kojoj je temperatura od 80 do 100°C i malom vlažnosti zraka – do 10%. Vlažnost se na kratko može povećati polijevanjem vrućeg vulkanskog kamenja.

Klupe u sauni su od specijalne vrste drveta koje se ne pregrijava na visokoj temperaturi koja vlada u kabini.

Efekti na organizam: opuštanje, detoksikacija, popravlja cirkulaciju, jača imuni i kardiovaskularni sustav

PARNA KUPELJ 

Parna kupelj je keramička ili kamena kabina sa nižom temperaturom od finske saune (od 45 – 50°C), te visokim postotkom pare u prostoru – do 100%. Nazivaju ih i turske kupelji jer su zastupljene u orijentalnim sauna ritualima. Koriste se uglavnom u  toplijim krajevima za razliku od finske koja je karakteristična i prikladna za kontinentalne, hladnije krajeve i ljude koji tamo žive. Sauna ima kupolasti strop ( zbog kondenzacije pare) i na njemu se često ugrađuje zvjezdano nebo radi ugođaja a dijelom i terapije bojama. Izvor pare u kabini je iz ukrasne posude.

Efekti na organizam: dovodi tijelo do blagog znojenja i time pospješuje oslobađanje otrovnih tvari iz organizma, kožu čine mekšom i nježnijom, uz dodatke odabranih ekstrakata mirisa regenerira dišne organe. Zbog blagih temperatura prikladna je za ljude koji imaju problema s krvotokom.

BIO SAUNA – POLUSUHA

Kabina za sauniranje bez ekstremnih karakateristika visoke temperature i visokog postotka vlage. Prikladna za sve koji imaju relativne kontraindikacije ili za one koji imaju predrasude- strahove od visokih temperatura ili previše pare. Temperatura unutar kabine 50 – 60°C, vlažnost zraka – 30 – 50% .

Nakon toplih sauna, pogotovo finske koja ima najvišu temperaturu, obavezno je rashlađivanje organizma. To može biti hladan tuš, umakanje u hladni bunar, trljanje tijela granulama leda, skakanje u snijeg i sl. Ukoliko je u blizini saune ugrađena ledena kupelj  – (hladna kabina obložena ledom) – pitanje rashlađivanja je riješeno.

U sljedećem nastavku članka o saunama bit će riječi o tradicionalnim rimskim i orjentalnim saunam i kupkama.

Autor: Mladen Delač, voditelj stručne prakse i vježbi psihofizičkog opuštanja (Yoga, Autogeni trening, Progresivno mišićna relaksacija, Kreativna vizualizacija, Vježbe disanja) u Wellness Akademiji.

 

Share this Post