Još malo i počinje sezona šarenih bundeva koje obogaćuju naš jelovnik i izgled vrta. Jeste li znali da su bundeve također korisne u kozmetičkim proizvodima? Pročitajte ovaj članak, jer sljedeći put kada dobijete bundevuu, dobro će vam doći!
Bundeva je popularna u kozmetici jer ima nevjerojatne učinke na kožu. Sadrži vitamine A i C, koji se uspješno bore protiv slobodnih radikala i ubrzavaju formiranje kolagena. Enzimi u bundevi omogućuju obnavljanje stanica i omekšavanje kože, dok masne kiseline pružaju svilenkastu mekoću i hidrataciju.
Kako se bundeva može koristiti u kozmetici?
Predstavljamo vam 2 DIY recepta, koji su iznimno jednostavni, ali vrlo učinkoviti:
PILING ZA TIJELO
Pilingom nećete samo ukloniti mrtve stanice, toksine i nečistoće, već će ublažiti probleme s upaljenom, problematičnom i nadraženom kožom.
Sastojci:
- 1/2 veće šalice bundeve
- 1/2 šalice šećera
- 1 žlica kokosovog maslaca/ulja
- 1 čajna žličica cimeta
Priprema:
Dobro izmiješajte sve sastojke. Piling s kružnim pokretima nanesite na vlažnu kožu.
MASKA ZA LICE
Za nježnu i mladenačku kožu!
Sastojci:
- 1/4 veće šalice bundeve
- 1/2 čajne žličice kurkume u prahu
- 1 čajna žličica meda
Priprema:
Dobro izmiješajte sastojke i nanesite smjesu na lice. Ostavite 15 minuta i operite mlakom vodom.
Kako napraviti pire od bundeve?
Sastojci:
- Bundeva
- Kokosovo ulje/maslac
Priprema:
- Pire napravite tako da raspolovite bundevu, izrežete na veće komade i uklonite sjemenke zajedno s mekim dijelom.
- Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
- Obložite pladanj za pečenje s papirom za pečenje i stavite bundevu s odrezanom stranom prema dolje.
- Bundevu premažite s malo kokosovog ulja.
- Pecite 30 – 40 minuta.
- Izvadite bundevu iz pećnice i pričekajte da se ohladi.
- Uklonite koru, izrežite bundevu na male komadiće i miksajte, tj. režite ju uz pomoć multipraktika dovoljno dugo dok ne dobijete pire.
- U hladnjaku se može čuvati do 5 dana, u zamrzivaču do 6 mjeseci.
- Tako pripremljenu bundevu možete konzumirati kao dodatak kruhu, pecivama, palačinkama, za namaze i juhu …
Autor/Photo by: Aroma Herbal
Share this Post