Osjećate li se kao da baš niste u najboljoj formi, lako se zamarate, koncentracija vam je slaba, zijevate, imate potrebu za snom i nekako ste bezvoljni?
Takve smetnje jasni su pokazatelji proljetnog umora koji nastupa zbog jednolične prehrane zimi i pomanjkanja unosa vitamina (najčešće vitamin C) i minerala, zbog čijeg manjka dolazi do smanjene iskorištenosti kisika u stanicama i tkivima. Rezultat je oslabljeni imunitet organizma koji lakše obolijeva te je skloniji alergijama.
PRIRODNI „PODIZAČI“ ZDRAVLJA:
Proljetnog umora možete se lako riješiti kroz svega nekoliko dana, uz pomoć prirodnih pripravaka, malo truda i korekciju prehrane.
Preporučljivo je ići na spavanje ranije nego obično, a ujutro odmah ustati i biti aktivan. Vježbanje ili hodanje svakako će pomoći, a za bolju cirkulaciju odlično je naizmjenično tuširanje hladnom i toplom vodom.
Prehrana neka bude umjerenija, uz dosta tjestenine, krumpira i proizvoda od integralnog zrna žitarica koji rastjeruju bezvoljnost i umor jer izazivaju kontinuirano i trajno povećanje šećera u krvi. Uz ovaj režim, pomoć je dobro potražiti i u prirodi. Mnogi „podizači“ korisnih vitamina i minerala (ujedno i dobrog raspoloženja) nalaze se u vrtovima i poljima oko nas. Iskoristimo ih onda!
PLOD DIVLJE RUŽE – ŠIPAK jedan je od najbogatijih izvora vitamina C, a bogat je i vitaminima A, B i K. Njegove zrele crvene bobice možete jesti sirove ili piti kao čaj. I listovi i latice šipka su iskoristivi – djeluju osvježavajuće, a kao čaj pročišćavaju organizam – djeluju diuretičko i ubrzavaju eliminaciju otrovnih tvari putem mokraćnog sustava. Pored toga jačaju imunitet pa su odličan tonik za ljude slabe otpornosti.
Za ured se preporuča bergamot, limun, metvica, a ako želite podići koncentraciju, stavite eterično ulje bosiljka, cedra i limuna.
RADIĆ je bogat izvor željeza i minerala. Mlade listiće radića pomiješamo s kuhanim krumpirom narezanim na kriške, dodamo kuhana jaja i mladi luk te začine po želji.
KOPRIVA slovi kao hranjiv proljetni tonik. Vrlo je bogata željezom , a sadrži i vitamine A, C i K. Pomaže obnavljanju crvenih krvnih zrnaca, opskrbljuje tijelo kisikom i čuva od slabokrvnosti. Možete ju jesti kuhanu ili piti iscijeđeni sok.
JAGLAC potiče rad žlijezda i jača imunitet. Po jednu čajnu žličica svježeg jaglaceva cvijeta, svježeg brezova lista i lista koprive prelijemo s 2 decilitra vrele vode. Mješavinu procijedimo i tako spremljen napitak pijemo pomalo, malim gutljajima dva do tri puta na dan.
ZOB: Tonik za živce koji usto i jača tijelo. Zob je jedan od najboljih lijekova za oporavak živčanog sustava, a koristio se u liječenju tjeskobe, malaksalosti i živčane iscrpljenosti. Zob se može jesti kuhana ili možete piti čaj u kojem ste ju prokuhali.
U proljeće dominira energija drveta i prirode koja se budi stoga nam uvelike mogu pomoći eterična ulja čempresa, cedra, đumbira i borovice.
- 12 kapi čempresa
- 8 kapi đumbira
- 10 kapi cedra
- 6 kapi borovice
pomiješati sa šakom soli ili žlicom meda te staviti u vrelu kadu. Ta kupka djeluje revitalizirajuće, tonizira i obnavlja cijelo tijelo.
Prostor u kojem boravimo će podići aroma lampa u koju smo nakapali 8-10 kapi začinskih ulja klinčića, cimeta i komorača. Za ured se preporuča bergamot, limun, metvica, a ako želite podići koncentraciju, stavite eterično ulje bosiljka, cedra i limuna.
Autor: Mary Novosel
Podijeli s prijateljima