hrkanje

Riješite se hrkanja na prirodan i jednostavan način

Isprobajte ova prirodna rješenja koja će vam pomoći da se riješite hrkanja i promjenite način života.

Ne samo da je hrkanje neugodno, već 75% ljudi koji hrču imaju opstruktivne apneje za vrijeme spavanja (poremećaj disanja tijekom spavanja), što povećava rizik od razvoja bolesti srca.

  1. PROMIJENITE POLOŽAJ SPAVANJA

Ležeći na leđima vaš jezik i nepce lagano propadaju prema  stražnjem dijelu vašeg grla i uzrokuju vibracijski zvuk za vrijeme spavanja. Spavanje na boku može vam pomoći riješiti ovaj problem. Preporuča se korištenje jastuka koji će poduprijeti vaše tijelo i pomoći vam da promijenite položaj spavanja.

  1. RIJEŠITE SE SUVIŠNIH KILOGRAMA

Gubitak težine pomaže nekim ljudima, ali ne svima. Ako ste dobili na kilaži i počeli hrkati, a prije toga niste imali problema sa hrkanjem, gubitak težine može vam pomoći. Debljina, pogotovo u području oko vrata, smanjuje unutarnji promjer grla i uzrokuje hrkanje.

  1. IZBJEGAVAJTE ALKOHOL

Alkohol i sedativi smanjuju tonus mišića u stražnjem dijelu vašeg vrata te je veća vjerojatnost da ćete hrkati. Konzumiranje alkohola od četiri do pet sati prije spavanja uzrokuje još veće probleme ukoliko inače imate problema s hrkanjem.

  1. UMOR I NEISPAVANOST

Umor i neispavanost mogu imati učinak sličan kao i kad prečesto konzumirate alkohol. Dugo radno vrijeme bez dovoljno sna i iscrpljenost uzrokuju promjene u vašem tijelu,tj. organizmu i mišićima te su jedan od najčešćih uzročnika hrkanja.

  1. PROČISTITE NAZALNE KANALE

Ako je vaš nos začepljen ili isužen zbog prehlade ili druge blokade, veća je vjerojatnost da će brzo kretanje zraka uzrokovati hrkanje. Vrući tuš prije spavanja može pomoći otvoriti nazalne kanale. Također, možete isprati nos slanom vodom koja učinkovito pročišćava dišne puteve.

  1. REDOVITO MIJENJAJTE JASTUČNICE

Alergeni u vašoj spavaćoj sobi i jastuku mogu uzrokovati probleme s disanjem. Grinje se nakupljaju u jastucima i mogu izazvati alergijske reakcije koje mogu dovesti do hrkanja. Dopuštajući ljubimcima da spavaju na vašem krevetu izlažete sebe i svoju obitelj mogućnosti udisanja životinjske dlake. Zračite svoje jastuke bar jedan puta tjedno na svježem zraku i redovito mijenjajte jastučnice kako bi grinje i alergene sveli na minimum te držite kućne ljubimce izvan sobe.

  1. VODITE RAČUNA O HIDRATACIJI

Pijte puno tekućine. Sekreti u nosu i mekom nepcu postati će ljepljivi ukoliko ne vodite računa o hidrataciji. Redovito konzumirajte vodu, barem 4 čaše dnevno.

Sve u svemu, dovoljno sna, spavanje na boku, izbjegavanje alkohola prije spavanja i vrući tuš mogu napraviti veliku razliku i riješiti vaš problem s hrkanjem.

Autor: wellness.hr

 

Share this Post