Revitalizirajuća bikram yoga

Revitalizirajuća bikram yoga

Vježbe su smišljene kako bi utjecale na svaku stanicu u tijelu stvarajući revitalizirano, jako, uravnoteženo i zdravo tijelo.

S obzirom na to da je zagrijano tijelo fleksibilnije, Bikram yoga se izvodi u prostoriji zagrijanoj na 40°C s 40% vlage u zraku. Ova zahtjevna vrsta yoge obuhvaća 26 Hatha yoga položaja i dvije tehnike pranayama disanja.

Popularizirana u ranim 70-im godinama, Bikram yoga je dobila naziv po svom osnivaču, Bikram Choudhury, koji je stvorio ovu vrstu yoge oslanjajući se na tradicionalnu tehniku Hatha yoge. Uslijed zadobivene ozlijede koljena Choudhury je smislio program vježbi te se nakon šest mjeseci redovitog vježbanja uspješno oporavio.

Bikram yoga je poznata po svojim zdravstvenim dobrobitima i po sposobnosti da trenira i smiri um.

Bikram yoga je poznata po svojim zdravstvenim dobrobitima i po sposobnosti da trenira i smiri um. Vježbe su smišljene kako bi utjecale na svaku stanicu u tijelu stvarajući revitalizirano, jako, uravnoteženo i zdravo tijelo.

Vraćanje zdravlja tijelu

Topli zrak u prostoriji pomaže dubljem istezanju struktura i prevenira mogući nastanak ozljeda te smanjuje stres i napetost. Choudhury tvrdi da ovaj oblik yoge ima potencijal za vraćanje zdravlja cijelom tijelu, iznutra i izvana, ciljajući na mišiće, zglobove i unutarnje organe, od dišnog i probavnog do limfnog i imunološkog sustava. Utjecaj na cirkulaciju je također veliki dio teorije o Bikram yogi. Mnoge poze prilikom vježbanja stvaraju efekt pritiska na pojedine zglobove, zaustavljajući cirkulaciju na trenutak prije nego što dopuste da svježa oksigenirana krv ponovno poteče cirkulacijom, prenosi Spafinder. Vježbe disanja ili pranayama povećavaju kapacitet pluća.

Vrijeme trajanja treninga je 90 minuta. Poželjno je da tijekom cijelog treninga ostanete u zagrijanoj prostoriji bez obzira na to kako se osjećate. Čak i ako počnete osjećati umor, vrtoglavicu ili mučninu instruktor vas potiče da sjednete dok se navedeni simptomi ne smanje. Time se pomaže razvijanje koncentracije, odlučnosti i discipline. Važno je piti tekućinu tijekom cijelog dana, prije i poslije treninga. Preporučljivo je da se ne konzumira hrana najmanje 2 – 3 sata prije treninga.

wellness.hr

 

Podijeli s prijateljima