kronicna bolest djeca

Relaksacijske tehnike za djecu koja boluju od kroničnih bolesti

Kronična bolest i liječenje stvaraju tjelesni i emocionalni stres kod djece koja su zbog hospitalizacije odvojena od svojih obitelji, okoline i vršnjaka. Tehnike opuštanja mogu biti korisne u uvjetima hospitalizacije kako kod odraslih, tako i kod djece. Holistički pristup u liječenju uključuje relaksacijske tehnike u smanjenju tjeskobe, podizanju raspoloženja i kvalitete života.

Djeca se pomoću  relaksacijskih tehnika lakše suočavaju sa svojim strahovima, tjeskobama i stresom izražavajući se kroz sliku, glazbu i riječ te crtežom.

  • Vizualizacija bojom / svjetlom / sjenom – Dijete koristi svoju maštu za smirenje i opuštanje uma. Djeca mogu zamisliti svoje omiljeno mirno mjesto ili se usredotočiti na prekrasna mjesta. Može ih se potaknuti da razmišljaju o sretnim uspomenama na voljene osobe. Vizualizacija pomaže osloboditi negativne misli i brige. Značajna tehnika za korištenje u radu s djetetom uključuje zamišljanje omiljene opuštajuće boje, crtanja i bojanja. Odabir odgovarajuće boje i bojanje može značiti osjećaj mira i sigurnosti.
  • Pričanje šaljivih zgoda, priča – Smijeh je koristan za oslobađanje od stresa i pomaže tijelu da opustiti napete mišiće. Pobuđuju se ugodna raspoloženja, čime se u tijelu smanjuju napetost i bol.
  • Kreativne tehnike, art-terapije – Kroz pričanje, pisanje, slikanje, crtanje, izradu kolaža, modeliranje i razne druge kreativne tehnike pokreću se unutarnji osjećaji djeteta, što pridonosi lakšem suočavanju sa strahovima i tjeskobama.
  • Relaksacija pokretom – U okviru vježbi hodanja, trčanja, igranja sadržani su oblici opuštanja koje djeca vole.
  • Istezanje (mišića) tijela – istezanje opušta od napetosti u mišićima. Dijete može naučiti kako treba istezati svaku skupinu mišića i kako opustiti mišiće.
  • Meditacije – Meditacijske tehnike opuštaju um i tijelo.
  • Slušanje glazbe / glazboterapija – Slušanje umirujuće glazbe pomaže smiriti i fokusirati um, bez obzira na dob. Čak i vrlo mala djeca mogu uživati slušajući opuštajuću klasičnu glazbu.

Share this Post