on zon su

Refleksna masaža stopala- On Zon Su 2.dio

Refleksna masaža stopala teoriju i praksu temelji na činjenici da određene zone na stopalima i dlanovima odgovaraju određenim djelovima tijela tj. da masaža zone na stopalu ima terapijski učinak na tijelu.

PET NIVOA ILI TZV. MAPA

U prošlom članku započeli smo sa upoznavanjem refleksne masaže stopala nastale u okviru Tradicionalne kineske medicine. Rekli smo da TKM osobu promatra holistički kao i da je obnova dobrog protoka energije tijelom temelj TKM-a i pripadajuće refleksne masaže stopala.

Stopalo se promatra i obrađuje na pet nivoa ili tzv. mapa. Obradom prve mape na stopalu harmoniziraju se dva pola energije (yin i yang) uvodno na stopalu i potiče cirkulacija, obradom druge mape uklanjaju  se posljedice loših navika a trećom se obrađuju vanjski organi.

MAPA UNUTARNJEG NEBA

Danas krećemo od četvrte mape koja  se naziva mapom unutarnjeg neba i obradom koje se djeluje na unutarnje organe. Pritom se poštuje pravilo koje se zove Zakon 5 elemenata koji govori o smjeru kretanja energije tijelom.

Tih 5 elemenata su vatra, zemlja, metal, voda i drvo i u svakome od njih je smješten Yin& Yang par organa. U elementu vatre yin organ je srce, yang hipofiza, u zemlji su želudac (yang) i slezena i gušteraća (yin), u metalu pluća (yin) i crijeva (yang), u vodi su bubreg (yin) i mokraćni mjehur (yang) i konačno u elementu drva su jetra (yin) i žućni mjehur (yang).

KAKO ENERGIJA PUTUJE TIJELOM

Energija tijelom putuje smjerom: vatra, zemlja, metal, voda, drvo pa će tim redom i pripadajući organi biti masirani. Time se pospješuje pravilan protok energije. Posebnim masažnim pokretima prvo se unutar jednog elementa harmoniziraju yin i yang organ međusobno pa se ide na sljedeći element po zakonu 5 elemenata. Kada se završi obrada svih 5 elemenata, ponovno se obradi onaj od kojega se započelo. Uspostavom pravilnog protoka vraća se zdravlje.      Kako bismo jasnije „vidjeli“ energetsku neravnotežu osobe na tretmanu koristimo teoriju TKM-a. Tako znamo da se element drva (jetra i žućni mjehur) budi u proljeće sa ponovnim oživljavanjem prirode, proljetni vjetrovi povećavaju neravnotežu drva dok mu zelena boja godi a neravnoteža se odražava na vidu.

EMOCIJE

Emocije suzdržane ljutnje i dugotrajnija depresija negativno djeluju na organe u elementu drva i mogu dovesti do energetske neravnoteže i vezanih zdravstvenih problema.  Srce i mozak (hipofiza) su u elementu vatre, ljetne vrućine povećavaju vatru i mogu organe dovesti do neravnoteže kao i pretjerana radost (euforija). Element zemlje je element kasnog ljeta (koje je u Kini toplo i vlažno), do neravnoteže ga može dovesti pretjerana vlaga a odražava se na čulu okusa. Brige koje duže traju i intenzivnije su mogu dovesti do neravnoteže energije želuca i slezene.  Pluća i crijeva su ugroženi u jesen (u Kini je jesen suha), dugotrajna tuga izaziva neravnotežu tih organa a problem se odražava i na koži („vanjska pluća“).

 

Refleksna masaža stopala- On Zon Su 2.dio

BUBREG – KRALJEVSKI ORGAN

U elementu vode su bubreg i mokraćni mjehur. Bubreg TKM smatra kraljevskim organom tj. neizmjerno je važno bubrege održavati zdravima i u dobroj funkciji. Teorija kaže da se preko bubrega nasljeđuje energija od roditelja i koristi kada je organizam u ozbiljnijoj neravnoteži. Bubrezima smetaju hladnoća i vlaga, ugroženi su zimi, po TKM-u problem sa bubrezima se može odraziti na sluhu, reumatske bolesti imaju izvor u bubrežnoj energetskoj neravnoteži. Intenzivni i dugotrajni strahovi remete slobodan protok energije kroz bubrege i mokraćni mjehur što može razviti navedene simptome.

PRINCIPI „MAJKA- DIJETE“ I „DJED- UNUK“

Nakon osnovne obrade unutarnjih organa po zakonu pet elemenata terapeut se može pozabaviti i principima „majka- dijete“ i „djed- unuk“. To znači da ako nam je neki element (ili pripadajući mu organ) u ozbiljnijoj neravnoteži, promotrimo u kakvom je stanju element koji mu prethodi tj.  „majka“.

Možda majka nema dovoljno energije da bi nahranila svoje dijete pa se pozabavimo njome. Element prije majke je „djed“. Djedovi u TKM-u nisu dobroćudni kao u životu, djed svojom energijom kontrolira unuka i može ga dovesti do neravnoteže. U tom slučaju posebnim masažnim pokretima normaliziramo djedovu energiju.

Uz navedene unutarnje organe u četvrtoj mapi se na kraju obrađuju i unutarnji spolni organi (prostata ili jajnici) koji su van kruga zakona pet elemenata.

MAPA ZVONO

Zadnja (peta) mapa koja se na stopalu promatra i obrađuje  zove se mapa zvono i služi ukupnoj harmonizaciji i tonifikaciji.

Nakon prve i zadnje mape vrši se provjera energetskog protoka zahvatom koji se zove „rukom majmuna“ : udarcima u petu klijenta provjerava se do kuda se vibracija udarca prenosi (do koljena, kukova…) i za očekivati je da je nakon svakog tretmana protok bolji.

STAZA ZA MASAŽU STOPALA

Bosonogim hodanjem po neravnoj stazi sa oblucima stimuliraju se refleksološke zone na stopalu.

Refleksna masaža stopala je terapijska masaža i kao takva se može primjenjivati svaki ili svaki drugi dan a broj im ovisi o stupnju neravnoteže koju se teži ukloniti.

Autor: Mladen Delač, voditelj stručne prakse i vježbi psihofizičkog opuštanja (Yoga, Autogeni trening, Progresivno mišićna relaksacija, Kreativna vizualizacija, Vježbe disanja) u Wellness Akademiji.

Share this Post