suha koza

Razlika između suhe i dehidrirane kože

Ova dva termina se često miješaju, iako suha i dehidrirana koža nisu isto. Da, vjerovatno ste proveli nekoliko jutara zureći u ogledalo, uočavajući kako je vaša nekad elastična, sjajna i sretna koža postala gruba, beživotna i suha, ali da li ste ikad pomislili da je to u šta gledate zapravo dehidrirani ten? Ili da možda imate problematičnu kožu koja je ustvari duboko isušena?

 Šta je suha koža?

Za razliku od dehidrirane kože, suhoj koži nedostaje masnoća. Ovo nije trenutno stanje, već se smatra tipom kože koji je više trajan. Najviše ga odaje tekstura kože. Suha koža pojavljuje se duboko između slojeva kože, zbog čega koža izgleda gruba, ispucala i tvrda.

Šta je dehidrirana koža?

Na drugoj strani novčića nalazi se dehidrirana koža. Riječ ‘dehidrirano’ odnosi se na određeno stanje kože – koje se može desiti bilo kome u bilo koje doba. Zapravo, čak i masna i kombinirana kože može postati dehidrirana. Umjesto što joj fali masnoće, dehidriranoj koži fali vode, što je vitalno da bi izgledala zdravo i živahno. Dehidrirana koža izgleda ravno i pokazuje mrežu sitnih linija. Ukoliko se dehidrirana koža ne tretira i njeguje pravilno, vaše lice će izgledati kao da je neko unutra ugasio svjetla.

Zašto imam dehidriranu kožu?

Ako ste tek primijetili znakove dehidracije, to je vjerovatno zahvaljujući promjeni sezone. Dehidracija kože može se uzrokovati bilo čim što šteti omotaču kože, poput promjene u temperaturi, oštrog vremena, stresa, oštećenja od sunca i nedostatka sna. Vjerovatno ćete trebati biti oprezni s njegom kože, jer bilo šta jako može pogoršati problem. Proizvodi koji su pregrubi mogu postepeno štetiti omotaču kože, zbog čega neće moći adekvatno održavati nivo vlažnosti.

Kako da liječim dehidriranu kožu?

Prvo, vjerovatno je pametno izbaciti piling i grube čistače lica. Umjesto toga, potražite specijalizirane dermoestetske tretmane na kojima će vašu kožu njegovati serumima koji sadržavaju hijaluronsku kiselinu i kolagen. U kućnoj njegi dobro je koristiti hidratantne kreme i spejeve za lice na bazi vode, da osigurate rezerve vlažnosti i vratite koži elastičnost. Naravno, svi moramo piti bar dvije do tri litrr vode dnevno da se održi nivo vlažnosti kože.

Share this Post