Razdoblje promjene: Kako se nositi sa simptomima menopauze?

Razdoblje promjene: Kako se nositi sa simptomima menopauze?

Do menopauze dolazi zbog postupnog iscrpljivanja funkcije jajnika što dovodi do smanjene proizvodnje spolnih hormona i niza promjena u tijelu

Menopauza je normalna promjena u ženskom tijelu koja označava kraj menstruacije i postepeno smanjenje lučenja hormona estrogena. Kako se žene približavaju menopauzi, njihov menstrualni ciklus postaje sve nepravilniji, dok na koncu u potpunosti ne nestane. Pad razine hormona može izazvati simptome poput valova vrućina (valunga), noćnih znojenja, glavobolje, razdražljivosti, tjeskobe, smanjene koncentracije, zaboravljivosti i gubitka libida. Za neke žene fizički i emocionalni simptomi menopauze mogu biti izuzetno teški – evo kako im doskočiti.

Dolazi vrućina…

Naleti vrućine ili valunzi simptom su menopauze koji u velikoj mjeri utječu na kvalitetu života žena. Iako se ne mogu u potpunosti pobijediti, postoje određene navike vezane za stil života čija promjena može ublažiti njihovu pojavu.

Vodite dnevnik kako biste pratili što ih uzrokuje. Kofein? Alkohol? Pretopla soba? Stres? Začinjena hrana? Sve su to uobičajeni uzroci. Kada započne napadaj vrućine, dišite sporo i duboko, udah kroz nos i izdah kroz usta. U težim slučajevima kontaktirajte svog liječnika.

Okupani znojem?

Noću, napadaji vrućine mogu trajati 3 minute ili više, ostavljajući vas natopljenom znojem i s nesanicom. Postoje načini kako da se osvježite. Zamijenite teški flanel vaše pidžame laganim materijalom. Stavite vrećicu zamrznutog graška ispod jastuka. Preokrećite jastuk tijekom noći i spavajte na hladnijoj strani. Odaberite slojeve laganijih pokrivača umjesto jednog deblelog, koje možete po potrebi micati. Koristite ventilator kako bi se zrak kretao.

Povećajte izglede za spavanje

Kad je riječ o nesanici i poremećajima spavanja, istraživanja pokazuju kako joga, tai chi i meditacija mogu pridonijeti kvaliteti sna. Preskočite alkohol prije spavanja i umjesto toga popijte toplo mlijeko koje će vam pomoći da se opustite. Ne pomaže? Ustanite iz kreveta i čitajte sve dok ne postanete pospani. Ako još uvijek imate problema, obratite se svom liječniku.

Potaknite izgubljenu želju

Promjene u razini hormona ostavljaju vaginu sušom i osjetljivijom zbog čega spolni odnosi mogu postati bolni. Srećom, mnogo proizvoda može pomoći –  pokušajte s bezreceptnim lubrikantima na bazi vode ili zatražite od svog liječnika receptne vaginalne kreme ili pilule za vaginalnu suhoću. Budući da menopauzu prati i smanjeni libido, pronađite više vremena za seks. Pokušajte s masažom i predigrom ili novim rutinama da pobudite seksualni nagon. Što češće imate spolne odnose, to je bolji protok krvi i cjelokupno stanje „tamo dolje“.

Pripazite na vagu

Tijekom menopauze većina se žena počinje mučiti s viškom kilograma – smanjeno lučenje progesterona dovodi do viška estrogena u tijelu, zbog čega se masne naslage pretežito skupljaju na području trbuha. Svakodnevna tjelovježba i zdrava prehrana pomoći će u kontroli tjelesne težine. Pronađite rekreaciju u kojoj ćete uživati, bilo da je to šetnja, ples, joga, plivanje ili planinarenje. Blaga tjelesna aktivnost također će utjecati i na druge simptome menopauze, kao što su konstantan umor i smanjeni libido.

Promjene raspoloženja

Baš kao i PMS, hormonalne promjene koje se događaju tijekom ovog vremena mogu uzrokovati još veće promjene raspoloženja. Joga i tai chi ovdje također mogu priskočiti u pomoć. Jedan od učinkovitijih i jednostavnijih načina za smanjenje stresa je duboko disanje i pozitivno razmišljanje. U menopauzi nije rijetka ni pojava depresije koja se liječi hormonskim nadomjesnim liječenjem (HNL) s višim količinama estrogena. Uz to se ponekad primjenjuju antidepresivi i alternativni tretmani za promjenu raspoloženja.

Opet ta glavobolja

Migrene se mogu pogoršati tijekom ili oko vremena menopauze ili se pojaviti po prvi put. Držite dnevnik kako biste vidjeli što ih pokreće i da li se pojavljuju zajedno s naletima vrućine. Na taj način možete poduzeti korake kako biste ih smanjili. Jedenje više malih obroka tijekom dana može pomoći ako je glad okidač glavobolje. Nedostatak sna još je jedan okidač pa zadrijemajte tijekom dana ako se ne osjećate dobro.

Kada kosa krene niz odvod…

Kosa može biti tanka ili se početi prorjeđivati oko vremena menopauze. Istodobno se može pojaviti i na mjestima gdje je ne želite – na bradi i obrazima. Da biste spasili ono što imate, izbjegavajte sunce koje isušuje kosu. Izbjegavajte bojenje kose ili odaberite proizvode koji ne sadrže agresivne kemikalije.

Prištići? Sada? Stvarno?

Očekujete da ćete imati akne u tinejdžerskoj dobi, ali ne u svojim 50-ima. Iznenađenje: akne su uobičajene i tijekom menopauze te dolaze u paketu s drugim promjenama na koži, poput perutanja i gubitka elastičnosti. Pobrinite se da su vaši hidratantni proizvodi, kreme za sunčanje, sredstva za čišćenje i drugi proizvodi za njegu lica nježni. Potražite riječi “bez ulja”, “neće začepiti pore” i “nekomedogeno”. Čak se i teški slučajevi mogu očistiti s vremenom i uz liječničku pomoć.

Raščistite mentalnu maglu

Slabljenje memorije i koncentracije također su neki od simptoma menopauze. Potaknite svoj mozak na nove načine. Potražite novi izazov, poput hobija ili učenja stranog jezika. Smanjite razinu stresa. Žene koje doživljavaju više valunga – koji mogu biti povezani s visokim razinama stresa – također imaju više problema s pamćenjem.

Autor/photo by: naturala.hr

Share this Post