aromakologija

Psihologija mirisa – aromakologija

Nadam se da je za mnoge od naših čitatelja aromakologija prilično nova i nepoznato područje kroz koje mogu stjecati osobnu i poslovnu dobrobit i to baš u svijetu wellnessa, ljepote i zdravlja.

Aromakologija je grana aromaterapije koja se usredotočuje na psihološke prednosti mirisa  eteričnih ulja. U aromakologiji se koriste mirisi eteričnih ulja, a proučava se psihička reakcija i reakcija živčanog sustava.

Iako je znanost o aromakologiji rođena u Japanu početkom 20. stoljeća kao disciplina kojase fokusira na proučavanje kako mirisi ili arome utječu na psihu, emocije, raspoloženja i ponašanja – u svijet prirodnih mirisa mene je uvela Slobodanka Poštić, čija fasciniranost aromaterapijom traje već više od dva i pol desetljeća – i ne popušta.

Ona me je uvjerila da budućnost pripada aromakologiji, osjetu njuha, prirodnim parfemima i mirisima prirode.

Nije svejedno i nije slučajno koji miris birate !

Osjetilo mirisa, više nego ijedno drugo osjetilo, povezano je s našim sjećanjima i osjećajima. Samo jedan dašak mirisa može nam promijeniti negativne u pozitivne emocije, promjeniti sumorna u ugodna raspoloženja ili nas prenijeti na posve drugo mjesto i u drugo vrijeme, ali zašto je tomu tako?

Mirisi se pohranjuju u mozak prema našim sjećanjima i iskustvima. Podsjećaju nas na određeni trenutak, osjećaj, osobu, vrijeme, posebnu atmosferu. Oni mogu biti dobri ili loši ovisno o osobnom iskustvu svakoga od nas.

Naučnici kažu da je to zato jer miris izravno stimulira limbički sustav. Limbički sustav ima temeljnu ulogu u našem opstanku, njegovo funkcioniranje nije podložno našoj volji i njegov odgovor može biti vrlo intenzivan u odnosu na podražaje koji ga aktiviraju.

Kada miris dospije u limbički sustav aktivira se osjećaj ugode ili neugode koji se formira iz najintimnijih, najskrivenijih sjećanja: takozvane “olfaktorne memorije“.

Funkcioniranje olfaktorske memorije je toliko moćno da neki mirisi  ili mirisne uspomene  lako aktiviraju sjećanja, emocije i ponašanja povezana s pozitivnim iskustvima, a neki mirisi nam smetaju jer nas podsjećaju na neugodna iskustva.

Zapravo, mirisne uspomene nikad ne nestaju, a njihova snaga ovisi o važnosti koja je imala situaciju u kojoj je miris percipiran.

Zato nije svejedno i slučajno koji miris birate – uz koji miris se osjećate dobro a uz koji osjećate nelagodu. Najstarija su mirisna sjećanja, dublja i od samih emocije koje bude.

Prirodni parfemi i aroma psihoterapija

Pod sve snažnijim pritiskom aromakologije – znanosti koja proučava terapijsku ulogu prirodnih mirisa ali i potrošača koji žele znati što unose u svoj organizam i što nanose na svoju kožu ubrzano se mijenja i stanje na tržištu parfema. Većina najčešće nuđenih modernih parfema su više ili manje atraktivno pakirane mješavine jeftinih mirisnih kemijskih spojeva popraćene multimilijunskim reklamnim kampanjama. U tim bočicama se prirodni mirisni materijali mogu naći samo u tragovima i to uglavnom u onima višeg cjenovnog razreda. Dodaju se kad se mirisnim kompozicijama želi dati dubina i rafiniranost.

Prirodnim parfemima globalno slijedi svijetla budućnost, oni su danas sve prisutnija druga mogućnost na svjetskom parfemskom pejsažu.

Prepoznavanje i razumijevanje prirodnih mirisa s kojima je naša vrsta u kontaktu tijekom čitavog procesa evolucije su utisnuti u naše gene, smješteni u naslijeđenu olfaktornu memoriju. Nos je vrstan dijagnostičar i ako nam osjet njuha dobro funkcionira, spokojno se možemo prepustiti njegovom izboru.

Zato vjerujem Slobodanki Poštić kada tvrdi da samo prirodni mirisi imaju terapijska svojstva kada ih odabere nos osobe koja će ih koristiti. Terapijski prirodni parfem je su-kreacija iskusnog aromaterapeuta specijaliziranog u području aromakologije i pojedinca tj. njegovog nosa.

Takve prirodne parfeme ona izrađuje na radionicama prirodne parfumeristike i objašnjava kakvu ulogu u psihologiji, zdravlju, kvaliteti života ali i u marketingu usluga igraju mirisi eteričnih ulja i zašto se toliko razlikuju od sintetskih mirisa? 

Autor: Jelica Popić,dr.med., psihoterapeut, ravnateljica Učilišta Lovran, www.akademija.wellness.hr

 

Share this Post