Naime, nova pšenica, ova koja je danas nama dostupna, nije ona ista pšenica od koje su naše (pra)bake mijesile kruh. Nova tzv. patuljasta pšenica, Triticum aestivum, proizvod je genetske manipulacije i hibridiziranja kojima je stvorena kratka, zdepasta, tvrda, visokootporna biljka s puno većim količinama škroba i glutena nego što su imale starinske vrste pšenice. Ovo je bilo potrebno učiniti iz komercijalnih razloga usmjerenih na povećanje prinosa i otpornost na bolest, sušu i vrućinu.
Čovjek najzaslužniji za razvoj patuljaste pšenice , genetičar Norman Borlaug.
Iako je puno pridonio suzbijanju gladi u svijetu, na žalost nije uspio i suzbiti glad a pšenica je postala razlog epidemije debljine i drugih modernih bolesti. Pogotovo na zapadu.
PO ČEMU SE NOVA TRITICUM AESTIVUM PŠENICA RAZLIKUJE OD STARINSKE EINKORN VRSTE PŠENICE?
Prva velika razlika je u tome da nova pšenica sadrži vrlo visoke razine super brzog škroba pod nazivom amilopektin-A, koji je zapravo ŠTETNIJI NEGO ŠEĆER. Taj se škrob takvom brzinom razgrađuje u osnovne molekule – glukozu, da KRUH OD CJELOVITOG PŠENIČNOG BRAŠNA PODIŽE RAZINU ŠEĆERA U KRVI VIŠE NEGO IJEDNA DRUGA NAMIRNICA, VIŠE NEGO ŠEĆER SAM.
NOVA PATULJASTA PŠENICA SADRŽI I NOVI MODIFICIRANI GLUTEN
Ovaj glukozno-inzulinski tobogan dovodi do inzulinske rezistencije, metaboličkog sindoma, kroničnog umora, dijabetesa, trbušne debljine i mnogih drugih poremećaja zdravlja.Nova patuljasta pšenica sadrži i novi modificirani gluten koji pridonosi stvaranju upala u tijelu.
Gluten je onaj ljepljivi protein u pšenici koji čini da kruh može narasti a pekarske proizvode čini izdašnima, mekanima i primamljivima. Stara einkorn pšenica ima najjednostavniji genetski kod sastavljen od samo četrnaest kromosoma koji kodiraju za mali broj proteina glutena, za koje je manje vjerojatno da će izazvati celijakiju, upalu i preosjetljivost.
Nova patuljasta pšenica genetski je kompljeksnija jer sadrži četrdeset dva kromosoma i proizvodi mnoštvo različitih proteina glutena, uključujući i one koji vjerojatnije dovode do celijakije, upale, preosjetljivosti i bolesti izazvanih imunološkom reakcijom organizma.
DANAŠNJA PŠENICA SADRŽI I OPIJATE
Današnja pšenica sadrži i opijate- supstance koje izazivaju OVISNOST i dovode do PREJEDANJA. Proteini iz pšenice u probavnom se sustavu razgrađuju na polipeptide- tzv. Egzorfine- koji iz krvotoka prelaze krvno-moždanu barijeru i djeluju na receptore u mozgu kao opijati, stvarajući osječaj trenutnog kratkotrajnog zadovoljstva i neodoljivu želju za još, kao kod konzumiranja droge.
Pšenica je dakle namirnica s vrlo snažnim djelovanjem na živčani sustav i može izazvati mnogostruke probleme, od ovisničke potrebe za hranom i prejedanja, do neuroloških bolesti i poremećaja ponašanja. Pšenica je i glavni uzročnikdebljine zbog svog stimulativnog djelovanja na apetit, pa kad se jednom riješite pšenice osigurali ste put prema vitkoj liniji i mršavljenu bez gladovanja.
Autor: Anite Šupe /Ana Juretić
Iz knjige: Pšenični trbuh
Share this Post