opekline

Prva pomoć kod opeklina – narodnim lijekovima

Čini se, jednostavno pitanje: “Kako se opekline tretiraju kod kuće?” No, često se zbog neznanja o tome kako pomoći žrtvi i koje radnje poduzeti, dugo odgađa proces izlječenja opekline. Opekline su različitog podrijetla. Dijelimo ih na toplinske i kemijske. S obzirom na vrstu opekline treba odabrati pravilan tretman.

Kako postupati s toplinskim opeklinama?

Toplinske opekline uvijek su povezane s nekim izvorom topline. Najčešći su kućanski uređaji. Ova kategorija također uključuje i ozljede dobivene od otvorene vatre i vruće pare. U kući se osobe opeku s vrelim uljem, vrućom peglom ili zagrijanim loncem za kuhanje. Također se često opečemo kipućom vodom. Što učiniti u takvim slučajevima, i što treba poduzeti ? Naravno, ako je ozbiljna ozljeda, potrebno je hitno potražiti liječničku pomoć. Nije preporučljivo dodirivati ​​opeklinu, ne smijete je obrađivati po vlastitom nahođenju. Ne pokušavajte ukloniti odjeću iznad opekline, jer ćete time samo napraviti veću štetu. No, ako je opeklina jednostavna, onda je sasvim moguće ublažiti posljedice.

Liječenje toplinskih opeklina s narodnim lijekovima

Kako se tretiraju opekline kod kuće? Prva stvar koju treba učiniti je odmah oprati ranu. Tada možete napraviti kompresiju ili pritisnuti opeklinu.

Znate li da je vrlo efikasno na opeklinu nanijeti biljno uljekoje koristite u kuhinji. Ulje pomaže oporavku epitela ili površnih stanica kože. Još jedan domaći lijek za opekline jesirovi krumpir. Narežite ga na tanke kriške i stavite na opečeni dio kože. Kriške mijenjajte svakih 3-4 minute, dok ne nestane bol. Ako koristite krumpir neće se pojaviti mjehur na koži.

Znate li da je za opekline na koži od sunca djelotvorna soda bikarbona.Razmute je u vodi i nanesite na opečeno područje. Također za sunčeve opekline pomaže oblog od jakogcrnog čaja.

Liječenje opeklina uzrokovanih kemikalijama

U našem suvremenom svijetu, punom kemikalija često su uzrok opeklina. Opekline  kiselinom i lužinom su vrlo opasne. Nakon kontakta s kožom one će uništiti tkivo dok god se ne uklone. Stoga je važno znati kako pomoći žrtvi u prvih nekoliko minuta nakon ozljede.

U takvoj traumi potrebno je ukloniti što je prije moguće ostatke korozivnih tvari iz kože i to ispiranjem tekućom hladnom vodom – najmanje 10 minuta.  Voda ne samo da uklanja agresivnu tvar, nego i hladi oštećeno područje. To pomaže smanjiti dubinu oštećenja tkiva I ublažava bol.

Način i sredstvo za liječenja kemijskih opeklina prvenstveno ovisi o vrsti tvari koja je uzrokovala ovu traumu. Ako je alkalna ili lužnata kemikalija izvor opekline, tada je dobro nanijeti na opeklinu razrijeđen sok limuna.

Na opekline od kiseline nakon ispiranja stavite oblog od sode bikarbone.

Share this Post