rejuvinacija

Proširene kapilare, kuperoza i rozacea

Proširene kapilare, kuperoza i rozaceja česti su oblici kožnih problematika s kojma se susrećemo danas. Točni uzroci su još uvijek nejasni no postoje indikacije da su kofaktori u razvitku ovih problema kože prekomjerno izlaganje suncu (fotostarenje kože), genetski (nasljedni  faktori) te naravno životni stil (pušenje, alkohol, prehrana, zatvoreni prostori itd.).

S vremenom se kapilare proširuju, koža se zadebljava, žlijezde lojnice počinju lučiti sve više loja te koža postaje gruba i konstantno crvena, a potkožje upaljeno. 

Kako tretirati takve probleme? 

Ono što možemo je zapravo samo ublažiti i u nekim slučajevima eliminirati simptome. Koža sklona kuperozi uvijek će razvijati brže tu problematiku nego ona koja to nije te je zato takvu kožu potrebno zaštiti od sunca, redovito ju njegovati i povećati unos tekućina koja će pomoći pri održavanju prirodne vlažnosti.

Proširene kapilare, kuperoza i rozacea
Proširene kapilare, kuperoza i rozacea

U borbi protiv kuperoze, rozaceje i općenito proširenih kapilara kreme mogu pomoći na upalnoj komponenti ako ona postoji no da bi uklonili sve te proširene kapilare moramo koristiti drukčije metode. Iako je moguće kapilare koagulirati pomoću električne struje i radiofrekvencije, danas je zlatni standard za ovakve tretmane upotreba svjetlosnih izvora odnosno laser i pulsirajuće svijetlo (popularno nazvani IPL). Ipak, potrebno je znati da lasera ima jako jako puno i nisu svi adekvatni za tu aplikaciju. Najbolji se rezultati postižu sa zelenim (KTO/LBO) laserom i žutim (DYE) laserom. Ovi laseri emitiraju svijetlo u vidljivom dijelu spektra koje selektivno koagulira hemoglobin (sastavni dio krvi) te tako diže temperaturu cijelog kapilara koji se kontrira i zatvara. 

Zeleni i žuti laseri su najbolji izbor za vaskularne problematike kože lica i omogućuju bez ikakvih traumatskih ishoda potpuno uklanjanje proširenih kapilara. Dok su kapilare na nogama gotovo uvijek povezane s dubljim venskim problemima , one na licu su više izolirane prirode te to omogućuje njihovo uklanjanje bez rekanalizacije. 

U praksi samo kapilare na korijenu nosnica zahtijevaju više seansi dok je za sve ostale dovoljno 1-2 tretmana. Tretmani se u pravilu ponavljaju svakih 3-4 tjedna, tijekom kojih proizvedeni se koagulat metabolizira i kapilara jednostavno nestaje. 

Često je zajedno s lokaliziranim kapilarama prisutno mnoštvo (tisuće) mikrokapilara koje je teško tretirati samo laserom ponajviše iz razloga jer se nalazi na dubini gdje zeleni i žuti laser gube dobar dio svoje energije. U tim se slučajevima vrlo uspješno može koristiti medicinski IPL koji je sa svojim jakim i kontroliranim bljeskovima te filtrom za vaskularne aplikacije koagulirati sve mikrokapilarne strukture u dubini, usporiti rad žlijezda lojnica i  pomoći metabolizmu da brže regenerira oštećenu kožu. IPL uređaji imaju veliku aktivnu površinu (više cm2) te tako omogućuju jednoličniji rezultat, a mogu se uspješno koristiti i na vratu te na dekolteu. Tretmani se također provode svakih 3-4 tjedna,a efekti su vidljivi gotovo odmah. Zapamtite , sinergija je uvijek u pravu  pa tako i ovdje. Jedan tipičan program će zato u sebi sadržavati i laser i IPL ,a često i još poneku tehnologiju da bi se dobio najbolji mogući rezultat. Jednom postignuti cilj  treba održavati što znači da treba izbjegavati prekomjerno i nezdravo sunce, smanjiti pušenje i alkohol, boraviti više na zraku, piti više vode, kretati se te svake zime napraviti nekoliko tretmana održavanja koji će vašu kožu učiniti ponovo mladom i sjajnom.

Autor: Vanja Bossi

Centaraura.com

Auralasers.com

Share this Post