Prokulice: zimski čuvari zdravlja

Prokulica ili kelj papučar je vrsta kelja koja sadrži mnoge hranjive tvari potrebne za zdravlje. U prokulicama se nalazi mnogo indola, dušikovih spojeva koji smanjuju rizik od razvoja određenih vrsta raka. Imaju protuupalno djelovanje i mogu povećati razinu energije u tijelu.

Odlične su za jačanje imuniteta i sprječavanje prehlade i gripe. Prokulice su najbolje djelomično kuhane zbog toga što takve zadržavaju sve vitamine i minerale u sebi.

Što sadrže prokulice?

Indoli 

Prokulice sadrže velike količine indola koji imaju antikancerogena svojstva i štite od nekih vrsta raka. Indoli su dušikovi spojevi koji stimuliraju jetru. Istraživanja u SAD-u su pokazala da pospješuju metabolizam estrogena i njihovo izlučivanje iz tijela.

Folna kiselina

Kao bogat izvor folne kiseline, prokulice imaju zaštitnu ulogu od raka pluća. Istraživanja su pokazala da niske razine folne kiseline u krvi mogu utjecati na razvoj raka pluća, a stanice mogu postati podložnije formiranju tumora.

Vitamini

Osim folne kiseline, prokulice sadrže i vitamine B skupine (B1, B2, B3 i B6), vitamin C, vitamin A i vitamin K. Na 100 g sadrže 754 UI vitamina A, 85 mg vitamina C i 177 mcg vitamina K.

Minerali

Prokulice obiluju mineralima poput kalcija, fosfora, željeza, magnezija, kalija, natrija i selena. Na 100 g sadrže 42 mg kalcija, 1.4 mg željeza, 23 mg magnezija, 69 mg fosfora, 389 mg kalija, 25 mg natrija i 1.6 mg selena.

Vlakna 

Prokulice su bogate vlaknima. Na 100g sadrže 3.8 g vlakana.

Zdravstvene prednosti prokulica:

  • Smanjuju umor i povećavaju energiju
  • Potiču formiranje krvi, čime se povećava dotok kisika u stanice
  • Potiču rast stanica
  • Čine kožu i kosu mekanom i sjajnom
  • Čiste crijeva i eliminiraju zatvor
  • Jačaju imunološki sustav

Nutritivna vrijednost

100g prokulica sadrži 43 kcal, 3.4 g proteina, 9 g ugljikohidrata i 0.3 g masti.

Vrlo je važno pridržavati se pravila o kuhanju prokulica kao bi se sačuvale sve njihove hranjive tvari. Prokulice je najbolje djelomično prokuhati u trajanju od 6-7 minuta. Sve preko toga uništava ono najzdravije u njima.

Izvor: kiwi.hr

Share this Post