progresivno misicna relaksacija

Progresivno mišićna relaksacija

Saznajte više o ovoj moćnoj vrsti relaksacije koja vam može pomoći u ublažavanju različitih psihičkih i fizičkih tegoba. Jednostavna je za naučiti, a namijenjena  je svim dobnim skupinama ljudi.  

Progresivno mišićna relaksacija je odlična tehnika relaksacije koja se bazira na  kontroliranom stezanju određenih skupina mišića i potom na relaksaciji tih istih mišića. Relaksacija nema za cilj osobu uspavati već naučiti na koji način se može opustiti i riješiti stresa u što kraćem vremenu.

Vode je stručni i educirani voditelji: zdravstveni djelatnici, fizioterapeuti, radni terapeuti, psiholozi, kineziolozi, healt&wellness coacheri, voditelji psihofizičke relaksacije…

Također ju provode i djelatnici fitness centara i wellnessa čime svojim korisnicima i gostima omogućavaju još bolju kvalitetu usluga. Kada polaznici tehniku savladaju, mogu vježbati i sami.

 

KOME JE NAMIJENJENA PROGRESIVNO MIŠIĆNA RELAKSACIJA?

Ova vrsta relaksacije namijenjena je svim dobnim skupinama ljudi. Rado je provode terapeuti u radu sa djecom predškolske i školske dobi i to kao dobru rekreaciju i relaksaciju, ali i kao jednu od metoda pripreme prije operativnih zahvata. Naime, operativni zahvat je uspješnije izveden ukoliko su mišići elastičniji, a i postoperativni oporavak je bolji i brži.

Progresivno mišićna relaksacija je savršena tehnika za osobe starije životne dobi (+65), a provodi se u sjedećem ili ležećem položaju. Lako se izvodi, a prednosti su mnoge.

 Vrlo je značajna u radu s osobama koje imaju psihičke probleme (vizualna imaginacija nikako nije prilagođena za tu skupinu pacijenata) . Brzo otpušta napetost te pomaže osobi da dođe do stanja potpune opuštenosti.

 

GLAVNI CILJEVI PROGRESIVNO MIŠIĆNE RELAKSACIJE:

 • viša razina energije
 • smanjenje mišićne tenzije
 • bolji i dublji san
 • smanjenje broja udisaja i izdisaja u minuti, bolje iskorištavanje kisika
 • smanjenje krvnog tlaka kod osoba s hipertenzijom
 • poboljšano emotivno, mentalno i psihičko stanje
 • općenito bolja memorija i koncentracija
 • veće samopouzdanje
 • smanjena razina stresa
 • prevencija psihosomatskih bolesti
 • poboljšanje opsega pokreta te jačanje mišića, tj oblikovanje tijela

Samim izvođenjem tehnike praktikant postaje svjestan svojih psihofizičkih napetosti te uči to stanje prevesti u relaksirajuće. U stanju mentalne napetosti mišići su napeti, a cirkulacija je oslabljena. Kada smo pod stresom organizam ne funkcionira dobro i u tom stanju se izlučuju hormoni stresa, a deseti kranijalni živac (Nervus vagus) je isključen. Nervus vagus nazivaju i živcem suosjećanja, a u funkciji je kada smo dobro, opušteni i obuzeti lijepim emocijama. Ovaj živac šalje informaciju mozgu o stanju organizma kada je ta veza onemogućena, a funkcija organizma poremećena. Naime, Nervus vagus ima velik utjecaj na brojne tjelesne funkcije poput disanja, rada srca, probave. Većina nas je primjetila da nam se probava poremeti ako na primjer idemo na put jer nas promjene često uznemire. Sada znamo da je razlog uznemirenosti taj zato što je rad Nervusu vagus u takvom našem stanju onemogućen.

Sama tehnika se izvodi na način da smjenjujemo fazu napetosti sa fazom opuštanja i to do krajnjih granica. U opuštanju se diše na poseban način: duboko, abdominalno ili dijafragmalno.

Evo nekoliko primjera:

Progresivno mišićna relaksacija
 

KRETNJA: ekstenzija potkoljenice

Glavni mišići koji omogućavaju kretnju: m.quadriceps femoris

Izvođenje: Ispružiti noge u koljenu, zategnuti prste na stopalima prema glavi, noge su paralelne s podom. Zadržati položaj par sekundi pa polako opustiti uz nekoliko dubokih, posebno izvedenih udaha i izdaha.

Važno je uočiti razliku između stanja opuštenosti i stanja napetosti kako bi i izvan situacije vježbe prepoznali napetost u tijelu i pomogli si progresivno mišićnom relaksacijom umanjiti razinu stresa i napetosti.
Progresivno mišićna relaksacija
Progresivno mišićna relaksacija

KRETNJA: napinjanje zone lopatica

UPUTA: Staviti ruke iza leđa te uhvatite dlanove. Povlačiti dlanove po leđima prema lopaticama/prema gore. Zadržati položaj na najvišoj točki do koje se može doći. Spajati lopatice, gurati jednu lopaticu prema drugoj.

Mišić koji obavljaju pokret: fleksori podlaktice (m. Brachialis, brachioradilis i biceps brachii, i mišići ramenog obruča)


U Učilištu Lovran možete upisati razne body&mind tehnike za psihofizičko opuštanje:

Voditelj psihofizičke relaksacije
Voditelj autogenog treninga
Voditelj progresivne mišićne 

Edukacije su namijenjene svima koji žele naučiti tehnike dubokog opuštanja, te stručnjacima koji žele voditi vježbe mentalnog opuštanja u području zdravlja, wellnessa, fitnessa, socijalni radnici, psiholozi, nastavnici, studenti.

Share this Post