Problemi nosa i dišnih puteva

Problemi nosa i dišnih puteva

Bolesti nosa su vrlo česte, stoga ih je važno liječiti kako kasnije ne bi došlo do ozbiljnih komplikacija.

Najčešće bolesti gornjih dišnih puteva su:

Rinitis

Iritacija i upala nosne sluznice, pri čemu sluznica luči previše sekreta, nos biva začepljen, a disanje otežano. Uzroci rinitisa su različiti, od utjecaja okoliša (npr. prašina, smog), promjene temperature i vlažnosti zraka, infekcije, pa sve do stresa. Uzroci također mogu biti alergijski ili nealergijski. Moguće komplikacije uslijed neliječenja rinitisa su upale srednjeg uha, kronični sinusitis ili nosni polipi. Simptomi rinitisa mogu se javiti tijekom cijele godine, a mogu biti stalni ili trajati samo nekoliko dana.

Alergijski rinitis

Uzrokovan je preosjetljivošću na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava poput peludi, perja, kućne prašine, životinjskih dlaka i dr. Alergijski rinitis ima tipične simptome, kao što su svrbež nosa, očiju i grla. Ovisno o uzroku, on može biti sezonski (peludni) ili cjelogodišnji (alergija na grinje, kućne životinje i plijesni).

Alergijski rinitis često se pojavljuje već u djetinjstvu, no akutni alergijski rinitis nije uobičajen prije druge godine života. Liječenje djece je slično liječenju odraslih, ali mora se obratiti posebna pažnja na doze lijekova kako bi se izbjegle nuspojave specifične za ovu starosnu dob.

Sezonski alergijski rinitis (peludna hunjavica)

Alergijska bolest gornjih dišnih putova, nosa i paranazalnih sinusa, koja se javlja sezonski kada se u zraku nalaze čestice peludi. U našim krajevima uzrokuje ga pelud sa stabala, trava ili korova. Sezonski alergijski rinitis može biti udružen s drugim alergijskim bolestima (astma, atopijski dermatitis), a može pogodovati nastanku i nekih nealergijskih bolesti (gnojne upale sinusa i srednjeg uha). Za nastanak simptoma obično je potrebna određena koncentracija peludi u zraku. Kako pojava određene peludi i njena koncentracija u zraku ovise o klimatskom podneblju, vegetaciji određenog područja i mikroklimatskim uvjetima, za svako područje se izrađuje peludni kalendar. On je vrlo je važan izvor informacija za osobe oboljele od peludne hunjavice jer označava u kojem dijelu godine mogu očekivati alergijske tegobe.

Nealergijski rinitis

Nije uzrokovan alergijom, a uključuje kroničnu začepljenost nosa i/ili učestalo kihanje bez vidljivog uzroka. Nealergijski rinitis nastaje kada se krvne žile u nosu prošire, a sluznica natekne što uzrokuje otežano disanje. Simptomi su slični simptomima alergijskog rinitisa, a dijagnoza se postavlja nakon što je isključena alergija kao uzrok.

LIJEČENJE RINITISA

Za smanjenje prekomjernog lučenja nosnog sekreta koristimo dekongestivne kapi za nos koje smanjuju natečenost sluznice nosne šupljine, a time i upalu. Kapljice se moraju koristiti oprezno i ne duže od nekoliko dana. Uz kapi za nos savjetuje se primjena fiziološke otopine koja pomaže vlaženju i ispiranju nosa. Dekongestivne kapi za nos mogu se koristiti najviše 5-7 dana.

**Ako lijekovi kupljeni u ljekarni ne pomažu i bolest dulje vrijeme ne prolazi, obvezna je konzultacija s liječnikom koji će vam propisati lijekove.

Autor: operil.hr

Share this Post