probiotici za vegane

Probiotici za vegane

U našim crijevima žive dobre i loše bakterije. Održavanje ravnoteže ovih živih sojeva važnije je nego što se možda čini. Probiotici (“dobre bakterije”) pomažu probavi, ali nedavna istraživanja pokazuju da su također važni za imunološko zdravlje, pa čak i mentalno zdravlje. Ako se osjećate umorno bez vidljivog razloga, probiotici vam mogu pomoći.

Ali kako dobiti probiotike iz veganske prehrane? Uostalom, kada su svi životinjski proizvodi zabranjeni, prehranu je teže uravnotežiti. Ako ne jedete jogurt na bazi mliječnih proizvoda, možete sami napraviti živi nemliječni jogurt. Na primjer, jogurti od kokosovog mlijeka postaju popularniji čak i od jogurta na bazi soje.

Kiselo povrće

Bilo koje povrće marinirano u soli i začinima bit će odličan izvor probiotika. Primjer je korejski kimchi. Uvijek imajte na umu da je ukiseljeno fermentirano povrće bogato natrijem.

Čaj od gljiva

Ovaj napitak sadrži crni čaj, šećer, kvasac i… probiotike. Možete ga kupiti u trgovini ili uzgajati sami. Na kupljenom proizvodu potražite oznaku da je testiran na odsutnost “loših” bakterija.

Fermentirani proizvodi od soje

Većina vas je čula za miso i tempeh. Budući da mnogi izvori vitamina B12 potječu od životinja, vegani ga često ne dobivaju dovoljno. Tempeh, izvrsna zamjena za tofu, također je pouzdan izvor vitamina B12.

 

Share this Post