Izradite sami ljekovite i prirodne proizvode koji pomažu protiv prehlade.
BALZAM S PAPRENOM METVICOM
Za ovaj ljekoviti balzam su potrebna samo dva sastojka – kokosovo ulje i eterično ulje paprene metvice koje olakšava disanje i probleme sa sinusima.
Sastojci:
- 120 grama kokosovog ulja,
- 15 kapi eteričnog ulja paprene metvice,
- staklena posuda s čvrstim poklopcem.
Pomiješajte kokosovo ulje i eterično ulje paprene metvice. Ako je ulje u čvrstom obliku (maslac), prvo ga rastopite na u posudi uronjenoj u vrućoj vodi. Nakon laganog hlađenja, dodajte eterično ulje. Nanesite balzam na prsa i područje ispod nosa. Pazite da ne dođete u kontakt s očima. U tamnoj sobi se čuva nekoliko mjeseci.
LJEKOVITA KUPKA S ETERIČNIM ULJIMA
Izradite sol za ljekovitu kupku s eteričnim uljima koja otvaraju dišne putove, uklanjaju osjećaj hladnoće i groznice u tijelu, detoksiciraju kožu i jačaju imunološki sustav. Nema boljeg opuštanja od namakanja u mirisnoj vrućoj vodi.
Sastojci:
- 1 šalica (oko 200 grama) krupne morske soli ili soli Mrtvog mora,
- 3 kapi eteričnog ulja eukaliptusa,
- 3 kapi eteričnog ulja paprene metvice,
- 3 kapi eteričnog ulja lavande,
- staklenka s čvrstim poklopcem.
Pomiješajte sastojke plastičnom ili drvenom žlicom i upotrijebite 3 žlice smjese u kadi napunjenoj vrućom vodom. Nakon 15 minuta namakanja bit ćete zdraviji i opušteniji.
DOMAĆI LIJEK OD ČEŠNJAKA
Smjesa sadrži sastojke koje ima gotovo svaka kuhinja.Češnjak je prirodni antibiotik, jača imunološki sustav. Limun je bogat vitaminom C. Med sadrži vitamine B i C, željezo, kalcij, silicij i magnezij.
Sastojci:
- sjeckani češnjak srednje veličine,
- limuna,
- 1 žlica meda,
- voda.
UPUTE: U staklenoj posudi pomiješajte sok od limuna, češnjak i med. Uzmite 1 žlicu 2-3x na dan pomiješanu s malo vode.
LJEKOVITI NAPITAK S ĐUMBIROM
Đumbir ima izrazito antibakterijski i protuupalni učinak. Smiruje kašalj, snižava temperaturu, ublažava mučninu i ublažava glavobolje.
Sastojci:
- 1 šalica vode,
- đumbir (duljina korijena duga oko 2 cm),
- sok od 1 limuna,
- 1 žlica meda.
UPUTE: U vodi skuhajte sitno nasjeckan đumbir. Kada se đumbir lagano omekša, uklonite smjesu s vatre. Pustite da se smjesa malo ohladi i zatim dodajte sok od limuna i med. Dobro izmiješati i popiti. Možete pripremiti veću količinu u istim omjerima i piti kroz cijeli dan više puta.
Share this Post