preteske torbe

Preteške školske torbe mogu narušiti zdravlje vašeg djeteta

Današnji školarci nemaju druge opcije nego svakodnevno nositi u školu torbe pune knjiga i školskog pribora. Primijećeno je od strane pedijatara da nošenje preteških torbi automatski dovodi do napetosti u vratnim i leđnim mišićima djece koja su još u razvoju.

Danas više nije neuobičajeno vidjeti učenike, posebno one u srednjim školama kako svakodnevno nose velike torbe teške i do 14 kg. Bez obzira na napredak u tehnologiji i znanosti, moderni sustav obrazovanja nije uspješno osmislio novi način kako učenici ne bi morali nositi tako teške torbe. S toga ne čudi činjenica da se djeca žale na bolove u leđima i vratu.

Ponekad je roditeljima teško shvatiti zašto se djeca žale na svoje zdravlje pogotovo dok su u fazi rasta. Većina djece nije dovoljno snažna za nošenje torbi. Roditelji bi trebali pronaći alternativne načine ako se dijete žali na bolove. Dakle, kupnja odgovarajuće torbe je na prvom mjestu.

Ovo trebate imati na umu kada kupujete školsku torbu:

  • Roditelji bi se trebali odlučiti za kvalitetnu torbu koja će djetetu pružiti potrebnu udobnost tako da može nositi sve knjige pravilno, bez osjećaja boli. Kvalitetna torba je napravljena tako da se sve knjige i ostali pribor mogu pravilno rasporediti unutar odjeljaka, a da teret pritom bude pravilno raspoređen duž mišića leđa i ramena. Najvažnije je dobro prilagoditi naramenice na način da ne stvaraju bol. Nepravilna prilagodba može dovesti do jakih bolova u leđima. Isto tako, ostavljanje torbe na raznim površinama može oštetiti torbu. Kako bi zaštitili torbu od oštećenja važno je izabrati kvalitetan materijal od kojeg je torba izrađena. Općenito, najlon i platno su najbolji i najizdržljiviji materijali.
  • Roditelji bi trebali uzeti u obzir i djetetovo mišljenje pri odabiru prave torbe. Također i cijena igra veliku ulogu, jeftinija cijena većinom znači i manju kvalitetu i trajnost. Torba bi trebala biti takva da traje najmanje jednu školsku godinu.
  • Odgovarajuća školska torba treba biti izrađena od čvrstog materijala koji garantira dulji vijek trajanja i štiti od deformacija. Također, kvalitetan materijal smanjuje naprezanja prilikom većeg tereta. Torba koja se može podešavati također pomaže djetetu da se osjeća ugodnije prilikom nošenja.
  • Djeca često imaju svoje vlastite ideje o školskim torbama. Ponekad više nego bilo što drugo, ono što će im njihovi vršnjaci reći je najvažnije. U takvim situacijama školske torbe su znak stila među prijateljima. Neka djeca vole crtane likove te ih žele imati na svojim torbama. Dakle, dok kupujete torbe roditelji bi i to trebali uzeti u obzir.
  • Torbe moraju imati naramenice koje trebaju biti čvrste i lake za podešavanje. Dijete se treba osjećati ugodno, a težina unutar torbe morala bi biti ravnomjerno raspoređena.

Utjecaj teških torbi na zdravlje učenika svakako je zabrinjavajuće. Za roditelje je vrlo važno znati posljedice takvog nošenja torbi i traženje mogućih rješenja.

Autor: kidsgoals.com

Share this Post