napitak

Preskočite ove vrste napitaka

Iskreno, ne čine li vas ona samo još više žednima? Pročitajte nekoliko razloga zašto su gazirana pića nezdrava i otkrijte nekoliko odličnih zdravih alternativa. Više nećete ni pogledati bočicu cole.

Pijenje gaziranih pića je nešto što mnogi rade bez razmišljanja. Bilo to uz ručak ili večeru, ili posezanje za pićem iz automata na poslu. Gazirana pića su jedna od najgorih stvari koje možete staviti u svoje tijelo. Znamo da to čujete stalno, ali znate li zapravo zašto je to tako?

NEIZBJEŽNO DEBLJANJE

Kao prvo, 33 ml gaziranog pića sadrži 10 žličica šećera. Da, 10 žličica! Zamislite pojesti 10 žličica sećera odjednom, osjećali biste mučninu, zar ne? Zašto onda s tolikim zadovoljstvom gutamo bezalkoholna pića bez problema? Ta količina šećera uzrokuje uzlet razine šećera u krvi, no nakon toga dolazi nagli pad. Najočitija činjenica je da je debljanje neizbježno ako konstantno pijete gazirana pića, da ne spominjemo i veliku mogućnost razvijanja dijabetesa ili inzulinske otpornosti.

KONZUMIRANJE PRAZNIH KALORIJA

Pijenje gaziranih pića je u osnovi konzumiranje praznih kalorija. To znači da unosite kalorije u tijelo s apsolutno ništa hranjivih tvari koje trebate sagorijeti kako se ne biste udebljali. Ako pratite plan zdrave prehrane predočite si to ovako: 33 ml gaziranog pića sadrži oko 160 kalorija dnevno. Praktički mijenjate manji obrok koji vas čini sitima i sretnima, za jedno gazirano piće od kojeg ćete biti gladniji i razdražljivi. Ovo vrijedi za one koji piju jedno gazirano piće dnevno, dok mnogi piju takva pića uz svaki obrok. Ako se borite sa zdravom prehranom, samo izbacivanje gaziranih pića učiniti će veliku promjenu u vašoj prehrani.

Najbolje piće za zdravo i sretno tijelo je uvijek voda. Međutim, ako vam je voda stvarno dosadna i želite se počastiti nečim gaziranim pijte mineralnu vodu.

ASPARTAM…

Vjerojatno ćete sada misliti kako možete izbjeći prazne kalorije pijući gazirana pića s manje ili bez šećera. To je jednako loše, ako ne i gore. Postoji razlog zašto dijetalna pića imaju sličan okus kao i ona koja nisu dijetalna, a to je sastojak zvan aspartam. Aspartam je substitut za šećer koji može biti štetniji od samog šećera. Sastoji se od kemikalija metanola, fenilalanina i aspartične kiseline. Neki se možda neće složiti sa štetnim nuspojavama koje može imati na naše tijelo, ali sama činjenica da je to umjetni zaslađivač koji ne sadrži apsolutno nikakvu nutritivnu vrijednost bi trebao biti dovoljan dokaz da se izbjegava u zdravoj prehrani.

VODA, VODA I SAMO VODA

Najbolje piće za zdravo i sretno tijelo je uvijek voda. Međutim, ako vam je voda stvarno dosadna i želite se počastiti nečim gaziranim pijte mineralnu vodu. Ako vam niti to nije dovoljno dodajte komadiće voća ili svježe bilje. Druga alternativa je da radite sami svoj cijeđeni prirodni sok, uložite u kvalitetan sokovnik i nećete požaliti. Važno je pokušati piti domaće sokove kada možete, budući da mnogi kupovni sadrže jednaku količinu šećera i aditiva kao i gazirana pića.

Wellness.hr/  kaylaitsines.com