gripa

Prehranom protiv gripe i prehlade

Gripa i prehlada najčešći su oblik akutnih infekcija gornjeg respiratornog sustava, te ujedno i najčešća tegoba koja pogađa, gotovo bez iznimke, i mlade i stare. Odrasle osobe prehlade se prosječno 2-3 puta godišnje, a predškolska djeca i do 6 puta.

Prehlada i gripa uzrokuju različite simptome u području grla, nosa, ušiju i sinusa, a javljaju se uglavnom u jesenskim i zimskim mjesecima. Prehladu karakterizira začepljen nos, hunjavica, kihanje te ponekad bolno grlo, glavobolja i malaksalost, a uz navedene simptome kod gripe se još javljaju i drhtavica, suzne oči, suh kašalj, povišena temperatura i bolovi u mišićima. Konvencionalna medicina do sada nije ponudila adekvatan lijek protiv prehlade. Ljudi često od liječnika traže da im propišu terapiju antibioticima, no s obzirom na to da se u većini slučajeva radi o virusnim infekcijama, antibiotici nisu adekvatna pomoć. Izuzetak su slučajevi kada se uz virusnu razvije i bakterijska infekcija. S gripom je situacija nešto “povoljnija”. Danas postoji cjepivo protiv gripe koje štiti od nekoliko vrsta virusa gripe. Također, određeni protuvirusni lijekovi mogu pomoći u sprječavanju razvoja gripe ili ublažiti simptome i smanjiti trajanje gripe, ako se ona već razvila.

Kako se liječi prehlada i gripa?

Uz dobro izbalansiranu prehranu važnu ulogu ima i kvalitetan san, izbjegavanje stresa te bavljenje svakodnevnim tjelesnim aktivnostima.

Ipak, “liječenje” prehlade i gripe najčešće se zapravo svodi na jačanje imuniteta i ublažavanje simptoma, bez obzira na to što se oni, obično nakon 5-10 dana, povuku i sami. Najbolja strategija imuno-podrške je konzumiranje dobro izbalansirane prehrane, redovito bavljenje umjerenom tjelesnom aktivnošću, izbjegavanje stresa i naglog mršavljenja te osiguravanje kvalitetnog sna.

Opće preporuke

Kombiniranjem izbalansirane prehrane, s puno voća i povrća, unosom puno tekućine, uključujući i pileću juhu (koja se smatra prirodnim lijekom za prehladu i gripu) te izbjegavanjem kave i pušenje možda ne možemo izliječiti gripu i prehladu, ali svakako možemo skratiti njihovo trajanje i ublažiti subjektivne simptome!

  1. Pridržavajte se izbalansirane prehrane bogate voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama te siromašne jednostavnim šećerima i zasićenim mastima u svrhu pojačavanja tjelesnih imuno-funkcija.
  2. Obogatite jelovnik namirnicama bogatima vitaminima C, E i A te mineralima cinkom, bakrom i selenom.
    Vitamin A i provitamin beta-karoten zeleno povrće, osobito špinat i kelj, mrkva, rajčica, peršin, grašak, mlijeko i mliječni proizvodi, suho i uljasto voće, citrusi, banana, breskva, trešnja, jaje, jetra, cjelovite žitarice, riblje ulje
    Vitamin E: pšenične klice, biljna ulja, jaje, mlijeko, orah, badem, lješnjak, zeleno povrće, salata potočarka, jetra
    Vitamin C: kupus, špinat, paprika, rajčica, citrusi, ribiz, jagoda, cvjetača, šipak, kelj, hren, koraba, luk, rotkvica, matovilac, teleće iznutrice, peršin, prokulica, borovnica, artičoka, kopriva
    Cink: obogaćene žitarice, crveno meso, određena morska hrana (kamenice)
    Selen: brazilski orah, kvasac, cjelovite žitarice i plodovi mora
    Bakar: iznutrice, morska hrana, pšenične mekinje, proizvodi od neljuštenih žitarica, proizvodi od kakaa
    Postoje dokazi kako visoke doze vitamina C (1-2 g/dan) skraćuju trajanje i ublažavaju simptome obične prehlade. Stoga je važno dnevno se opskrbljivati potrebnom količinom (barem 100 mg dnevno), pa čak pokušati i s potencijalno terapijskom dozom.
    Vitamin E, posebno u kombinaciji sa selenom, može igrati važnu ulogu u prevenciji prehlada i drugih infekcija gornjeg dišnog sustava.
    Vitamin A jača imunitet i djeluje na oporavak i regeneraciju sluznice gornjih dišnih putova.
    Više desetaka studija pokazalo je da unos cinka može povećati otpornost prema respiratornim i ostalim infekcijama, posebice kod djece i starijih osoba čija je prehrana, kako je uočeno, nerijetko siromašna cinkom.
  1. Vodite računa o hidraciji. Voda, čajevi, juhe, sokovi i slični napici sprječavaju dehidraciju, pomažu u vlaženju sluznice nosa i grla te u oslobađanju sluzi koja može uzrokovati začepljenje dišnih puteva. Topli napici ublažavaju simptome bolnoga grla.
    Čajevi su odličan saveznik u borbi protiv gripe i prehlade. Uz dodatak meda i limunovog soka, njihov učinak u olakšavanju simptoma prehlade i gripe bit će još bolji.
    Med zbog svoje ljepljive konzistencije pomaže u smanjenju iritacije sluznice grla.
    Sok od limuna, osim što je izvor vitamina C, stimulira rad žlijezda slinovnica, te ih potiče na lučenje sline koja vlaži usta i grlo te olakšava gutanje. Imajte na umu da vitamin C i med treba dodati u čaj tek kada se ohladi kako ne biste uništili vrijedne sastojke.
    Pileća juha još se naziva i “židovski penicilin” i to zahvaljujući židovskom liječniku koji je još u 12. stoljeću ovu juhu propisivao kao lijek. Blago terapijsko djelovanje pileće juhe u olakšavanju simptoma gripe potvrdila je i moderna znanost, pa se tako u uglednom znanstvenom časopisu New England Journal of Medicine navodi da pileća juha posjeduje blaga svojstva antibiotika i dekongestanta.
  1. Izbjegavajte alkohol, kavu i napitke koji sadrže kofein jer imaju dehidracijsko djelovanje.
  2. Pazite na probavu. Zanemarivanje zdravlja probavnog sustava znači i zanemarivanje zdravlja imunološkog sustava. “Dobre bakterije” u debelom crijevu i ravnoteža crijevne mikroflore odgovorni su za cjelokupno zdravlje. Stoga, uvrstite dobar fermentirani mliječni proizvod u svoju svakodnevnu prehranu.
  3. Konzumirajte češnjak i luk jer sadrže prirodne tvari s djelovanjem sličnim djelovanju antibiotika koje povoljno djeluju na imunološki sustav.
  4. Začini koji izazivaju suzenje očiju mogu imati isto djelovanje na nos, odnosno potaknuti drenažu te tako osloboditi dišne puteve. Ako zbog prehlade i/ili gripe niste izgubili apetit, uz obroke kao prilog konzumirajte hren ili senf, ili ih začinite paprom ili curryjem.
  5. Opustite se! Hormoni stresa, koji se luče kao odgovor na stres, slabe imunološki sustav.
  6. Ruke perite češće nego inače jer tako umanjujete mogućnost infekcije sebe, ali i drugih.
  7. Ne pušite i izbjegavajte boravak u prostoriji u kojoj se puši. Dim cigareta još će više nadražiti i isušiti sluznicu nosa i grla te će pogoršati kašalj! Češće provjetravajte prostorije!

(Izvor: https://www.plivazdravlje.hr/)

Share this Post