postujes li sebe

Poštuješ li sebe? Prestani raditi ove stvari (1.dio)

Svatko od nas prošao je ili upravo prolazi vrijeme transformacije. To je ono vrijeme kada polako počinjemo shvaćati da svoj život moramo drastično izmijeniti da bismo opstali i (p)ostali sretni i smireni.

To razdoblje zahtijeva mir i iskrenost prema samom sebi, ali i drugima, kako bismo se uspješno transformirali u osobu o kakvoj sanjamo da postanemo. Treba nam malo hrabrosti u ova vremena, jer tada je zaista potrebno odbaciti sve što nam više ne obogaćuje život. Naime, ako zaista poštuješ sam/a sebe, a želiš da to poštovanje dodatno poraste, nećeš tolerirati niti jedno od sljedećih, toksičnih ponašanja…

TO SI VIŠE NEĆU DOPUSTITI

  1. Zadovoljavanje tuđih potreba

Na kraju dana, ono što je bitno jest da radiš stvari koje usrećuju tebe i pritom pratiš vlastitu intuiciju. Zaboravi na uvjeravanje drugih u ispravnost nekih radnji. Naši su bližnji ponekad uvjereni da nas savjetuju ‘za naše dobro’, no zapamti- nitko osim tebe same/og ne zna što je uistinu dobro za tebe. Slušaj sebe, poštuj sebe i brini o sebi.  Cijeni tuđe mišljenje, ali uvijek, ali baš uvijek- slušaj sebe.

  1. Ja nisam dovoljno dobra

Taoistički svećenik, doktor i terapeut David James Lees rekao je kako uvijek moramo biti ‘ svjesni riječi koje upućujemo sami sebi, jer to su riječi koje svemir sluša.’ Pa, slušao nas svemir ili ne, činjenica jest da se naše riječi i misli često poklapaju s vizijom vlastite budućnosti. Na ovaj način, putem vlastitih misli i riječi na neki način sami konstruiramo svoju budućnosti. Bitno je postati svjestan te odgovornosti prema samome sebi. Osoba puna samopouzdanja, dobro zna koliko afirmacije prema samome sebi, pozitivno djeluju na buduća događanja i razvoj pozitivnih očekivanja, a tako i realizaciju istih.

  1. Stagnacija

‘ Zona komfora je prekrasno mjesto! No, tamo se nikada ništa ne događa…’, rekao je jednom neki nepoznati autor i pogodio! Dovoljno rečeno!

  1. Pokušat ću se uklopiti

Opet, teško je, gotovo nemoguće, rasti i učiti, ako konstantno pokušavaš pratiti ‘krdo’. Jednostavno, moraš naći svoj put, naučiti vjerovati vlastitim instinktima, a ne više iscrpljujućim, naučenim i nepotrebnim savjetima i mišljenjima drugih. Ne zato što su oni u krivu ili loših namjera, već zato što ta pravila jednostavno ne vrijede za tebe. Moraš shvatiti da svatko od nas ima svoj put i stvara vlastita pravila.

  1. Loš odabir karijere

Nažalost, većina ljudi svakodnevno ide na posao koji, malo je reći- ne voli. Odlazak na loš posao da bi platio račune, dugoročno, ostavlja posljedice na čovjekovo samopouzdanje, zdravlje i općenito razinu sreće i zadovoljstva. I dok neko vrijeme i prolazi kretanje ‘linijom manjeg otpora’ i strah od borbe, od stavljanja točke na i, promjene smjera kojim se krećete…. Kod jakih osobnosti, javlja se potreba da traže dalje, kopaju dublje i na kraju- nađu rješenje i izbore se za vlastitu sreću i mir.

Autor: wellness.hr

Share this Post