Poboljšajte vid vježbama za oči

Poboljšajte vid vježbama za oči

Američki oftalmolog dr.William H. Bates temeljem nekoliko tisuća mjerenja retinoskopom dokazao je da kvaliteta našeg vida nije u svakom trenutku jednaka. Ona varira od trenutka do trenutka, a jedan od presudnih činitelja u tome je stupanj psihičke opuštenosti i duševnog mira.

Uz to dr.Bates upozorava kako naočale, kad ih jednom počnete nositi, znače i definitivnu silaznu krivulju kvalitete vida koji više nikada ne može biti bolji, samo lošiji. Dr. Bates nije bio na jogi pa ipak njegove se postavke sasvim slažu s drevnim učenjem joge koje već tisućama godina naglašava kako se vid može dugo održavati kvalitetnim. 

Vježbe za oči

Smirujuće seanse meditacije i opuštanja te posebne vježbe kojima se potiče cirkulacija u predjelu očiju postoji i jednostavni sklop vježbi za očne mišiće. Pokušajte…

IZVOĐENJE:

Ugodno sjednite uspravnog gornjeg dijela tijela, ruke opustite u krilu i ne mičući glavu, počnite gledati umjerenim tempom lijevo – desno na svaku stranu ukupno 30-ak puta. Zatim isto tako gore – dolje, pa po jednoj i drugoj dijagonali. Zatim polako kružite pogledom u jednom pa u drugom smjeru također po 30-ak puta.

Na kraju, postavite palac desne ruke u visini očiju, najbliže što ga možete oštro vidjeti, a zatim ritmično (po 4-8 sekundi) naizmjenično “izoštravajte” palac i neki objekt što dalje u vidokrugu (krov, kuću, drvo i sl.) također jednaki broj puta.

Kada ste gotovi, blago dlanovima prekrijte oči, opustite se mirno dišući i registrirajući ugodnu toplinu dlanova nastojte da vam “ekran” pred očima bude što tamniji, po mogućnosti potpuno crn. Ostanite tako gledajući tamu koliko vam je ugodno, idealno bi bilo 10-20 minuta. Ovaj dio vježbe možete izvoditi i ležeći na leđima.

Izvor: alternativa.hr

Share this Post