Plivanje – sport koji jača dušu i tijelo

Plivanje – sport koji jača dušu i tijelo

Plivanje je ljudska aktivnost koja postoji od kad je i čovjeka, a prve slike plivanja datiraju iz kamenog doba, a prvi zapis o plivanju potječe iz 2000. godine prije nove ere.

Plivanje je najzdraviji sport.

Kad plivate ne opterećujete zglobove i kralježnicu, vodoravni položaj tijela pospješuje cirkulaciju, a strujanje vode opušta muskulaturu.

Među najstarijim djelima u kojima se spominje plivanje su Gilgameš, Ilijada, Odiseja i Biblija.

Prvo poznato plivačko natjecanje održano je u Europi, oko 1800. godine, kad su plivači odmjerili snage u prsnom plivanju.

Plivanje je bila disciplina i na prvim modernim Olimpijskim igrama u Ateni 1896. godine.

Plivanje i zdravlje

Ako ste odlučili učiniti nešto dobro za svoje zdravlje – predlažemo vam plivanje kao najbolji izbor.

Plivanje pozitivno utječe na:

  • srce i krvni tlak
  • pluća
  • sve mišićne skupine i vezivno tkivo
  • artritis
  • astmu
  • prekomjernu težinu
  • stres i napetost

Jedna od najvećih prednosti plivanja je pozitivno djelovanje na vaše srce te stabiliziranje krvnoga tlaka.

Plivajući koristite sve glavne mišićne skupine i snažno aktivirate rad srca i pluća što je bolje od svih vježbi na spravama koje najčešće koriste samo jednu mišićnu skupinu.

Plivanjem se produbljuje disanje, pa se time povećava i kapacitet pluća. Upravo zbog jačanja pluća, plivanje se preporučuje osobama koje boluju od astme.

Prema znanstvenicima s američkog instituta u Seattleu, žene koje plivaju pet puta tjedno i do 20% smanjuju rizik od obolijevanja od karcinoma dojke.

Za razliku od trčanja, aerobika ili treninga s utezima, u plivanju se ne izlažete opasnosti od ozljeda vezivnog tkiva.

Plivanje se preporučuje kao tretman za jedno od najtežih kroničnih oboljenja, oblik artritisa poznat kao ankilozantni spondilitis (kronična upala kralježnice).

Znanstvenici sa Sveučilišta Ege u Izmiru zaključili su da je plivanje značajno pomoglo oboljelima od ove bolesti.

Za plivanje se odlučuju i mnogi sportaši koji se aktivno bave drugim sportovima. Plivanje se posebno preporučuje sportašima s ozljedama koji ne smiju raditi vježbe koje opterećuju zglobove.

Uz plivanje, u ovakvim se slučajevima preporučuju i razne vježbe u vodi poput aerobika i trčanja po vodi.

Plivanje se smatra idealnim sportom za ljude s prekomjernom težinom, trudnice te osobe s bolovima u nogama ili donjem dijelu leđa.

Plivanje se preporučuje i osobama s problemom ravnih stopala te problema s koordinacijompokreta.

Plivanje pozitivno utječe na cirkulaciju i podiže nivo energije -nakon plivanja nećete se osjećati izmoreno kao nakon drugih sportova, a pozitivno će utjecati na vaše zdravlje.

Jedna od najvećih prednosti plivanja je olakšanje od stresa i napetosti. Tijelo i um se u vodi opuštaju –  što više vremena provedete u vodi, bolje ćete se opustiti.

Smanjenje stresa će poboljšati vašu svakodnevicu i popraviti odnose s ljudima koji vas okružuju.
Pravilno disanje je bitno

Ako ste početnik, izuzetno je važno da tijekom plivanja naučite pravilno disati. Kad naučite tehnike disanja, moći ćete plivati brže, a i ukupni pozitivan učinak plivanja će biti bolji.

Koncentrirajte se na disanje te cijelo vrijeme dok plivate držite usta zatvorena. Pokušajte uskladiti disanje s pokretima.

Tako ćete povećati sposobnost pluća da uzmu onoliko zraka koliko mogu zadržati do izdaha. Kad ovo uvježbate, popravit ćete brzinu i okretnost.

Početnici udišu nakon svakog pokreta i navikavaju se na usklađenost uma i tijela, dok uvježbani plivači udišu nakon tri ili četiri pokreta.

Imajte na umu da tehnike disanja ovise o stilu plivanja za koji se odlučite. Pri slobodnom plivanju zrak udišete kad glavu okrenete na stranu, dok kod prsnog plivanja zrak udišete u trenu kad vam je cijela glava izvan vode.

Prije udisanja novoga zraka izdahnite sav postojeći zrak. Pazite da ne udišete previše zraka jer se tako nećete uspjeti koncentrirati na usklađenost plivačkih pokreta i disanje.

Plivanje za vitku figuru

Plivanje se smatra idealnim sportom za ljude s prekomjernom težinom.

Plivanjem slobodnim stilom u trajanju od 30 minuta, potrošit ćete oko 350 kalorija. Najtežim stilom, delfinom, u 30 minuta ćete sagorjeti 400 kalorija.

Ovaj sport pozitivno utječe na uklanjanje masnih naslaga na bedrima – plivajte leđno i udarajte nogama kružnim pokretima. Tako ćete potaknuti cirkulaciju u područjima gdje vam se nakuplja celulit.

Već nakon nekoliko sati plivanja osjetit ćete snagu, fleksibilnost i mišićnu izdržljivost.

Plivanje ravnomjerno jača sve mišićne skupine jer se plivači podjednako koriste rukama, nogama, trbušnjacima, leđima i prsima.

Stoga, nemojte čekati ljeto i desetak dana godišnjeg odmora kad ćete plivati u moru. Krenite na plivanje na bazen i priuštite vašem tijelu najbolju moguću aktivnost.

Stručnjaci preporučuju svakodnevno plivanje u trajanju od 30 minuta. Ili minimalno tri puta tjedno.

 

Autor/Photo by: alternativazavas.com

 

Share this Post