pilates

Pilates kao rehabilitacija

Pilates kao metoda ima mnogobrojne koristi. Redovno vježbanje dovodi do povećanja kapaciteta pluća i poboljšanja cirkulacije. Također poboljšava zdravlje zglobova i gustoću kostiju.

Pilates je vrsta tjelovježbe koja se izvodi uz pomoć raznih pomagala čiji je cilj poboljšanje fizičke snage, fleksibilnosti i posture. Metodu je osmislio Nijemac Joseph Hubertus Pilates čiji je otac, porijeklom Grk, bio gimnastičar. U djetinjstvu je Pilates bio slab i boležljiv te je bio primoran brinuti se o svom fizičkom zdravlju te se zainteresirao za prakticiranje body buildinga, gimnastike, yoge i Kung Fua. Nakon što se preselio u SAD otvorio je vlastiti studio za vježbanje te je vrlo brzo postao popularan među slavnim plesačima koji su htjeli naučiti kako da svjesno kontroliraju svoje mišiće, prenosi portal http://www.physio-pedia.com/.

Osim što se koristi u fitness programima uključuje se i u neke od rehabilitacijskih programa.

6 osnovnih principa

Tijekom vježbanja pilatesa važno je imati na umu da svaki pokret treba izvoditi polako i uključiti svaki od osnovnih principa.

  • Koncentracija – Obratite pozornost na početni položaj, brzinu pokreta, kao i na svaki dio tijela. ostanite fokusirani i ne dopustite da vas ništa ne ometa.
  • Disanje – Udisanje kisika osvježava mozak i tijelo. Duboko disanje čisti pluća, opušta i povećava koncentraciju. Uskladite disanje sa pokretima kako biste razumjeli rad tijela.
  • Kontrola – Vježbe treba izvoditi kontrolirajući rad mišića.
  • Centriranje – Svi pokreti započinju uključivanjem tzv. „core“ mišića ( duboke mišićne skupine ) kao što su ošit, mišići dna zdjelice, m. transversusu abdominis te njihovih pomoćnika mm. erector spinae, gluteus maximus, rectus abdominis. Centriranje pomaže poboljšati ravnotežu i držanje.
  • Preciznost – Obratite pažnju pravilno izvođenje svake vježbe kako bi imali koristi od nje.
  • Fluidnost pokreta – Svaki pokret započinje iz centra i izvodi se nježno i polako.

Popularnost pilatesa je u značajnom porastu u cijelom svijet. Osim što se koristi u fitness programima uključuje se i u neke od rehabilitacijskih programa. Postoji mnogo znanstvenih istraživanja i kliničkih dokaza koji potvrđuju prednosti ovakve vrste tjelovježbe. Istraživanja su pokazala da redovito vježbanje pilatesa pomaže u smanjenju boli u donjem dijelu leđa.

Osobe koje boluju od multiple skleroze često imaju problema s ravnotežom i mobilnošću uključujući i smanjenu stabilnost trupa. Kako je pilates usmjeren na poboljšanje kontrole tzv. „core“ mišića popularan je među osobama koji boluju od navedene bolesti.

Podijeli s prijateljima