pilates

Pilates kao rehabilitacija nakon ozljeda

Pilates je još uvijek jedna od najbrže rastućih vrsta tjelovježbe na svijetu. Milijuni ljudi osjećaju dobrobiti koje im pilates donosi kao što je povećanje snage, izdržljivosti, ravnoteže i  spretnosti odnosno cjelokupno poboljšanje fizičke kondicije. No, malo tko zna da se primjena pilatesa povećava u području rehabilitacije nakon ozljede.

Krivac – mišićna neravnoteža

Mnogo ozljeda je uzrokovano mišićnom neravnotežom unutar našeg tijela. I mnoge stvari uzrok su te neravnoteže – naša postura, način na koji hodamo,  saginjemo se, sjedimo, ležimo, radimo, odnosno način na koji se pokrećemo. Većina nas se kreće na pogrešan način koji stavlja preveliki pritisak na neke grupe mišića dok smanjuje na druge te time dolazi do neravnoteže.

Na primjer, način na koji se krećemo može vršiti preveliki pritisak na kralješnicu, dok istovremeno slabe mišići zdjelice ili obrnuto. Oba slučaja stvaraju mišićnu neravnotežu koja  može dovesti do napetosti i bolova.

Pilates koristi vježbe koje snaže i izgrađuju tzv. „core“ mišiće, odnosno mišiće središnjeg dijela tijela koje čine duboki trbušni mišići te mišići uz kralješnicu. Pilates također daje naglasak na uravnoteženje kralješnice i zdjeličnog obruča omogućavajući da se pravilno krećemo kako bi izbjegli ozljede.

Fleksibilan oblik rehabilitacije

To su razlozi zašto sve više fizioterapeuta diljem svijeta uvodi pilates u rehabilitaciju nakon ozljeda. Osim što jača mišiće pliates pruža veću fleksibilnost od većine konvencionalnih oblika fizikalne terapije.  Vježbe se mogu prilagođavati za svaku osobu, od osnovnih ka naprednim, ovisno u kakvoj je formi pacijent i koja je vrsta ozljede u pitanju. Konvencionalna fizikalna terapija s druge strane često uključuje niz vježbi koje mogu biti preteške za pacijente.

Pozitvna iskustva vježbanja

Vježbajući pilates pacijenti postaju odgovorni prema vlastitoj rehabilitaciji. To nije samo dolazak kod terapeuta, te provođenje zadanih vježbi i time je posao obavljen. Uz pilates pacijent uči gdje se njegovo tijelo nalazi u prostoru i identificirati najbolji slijed pokreta koji uvelike olakšava oporavak.

Kada stvorite pozitivno iskustvo kretanja u mogućnosti ste napredovati bez boli. Što se više krećete bez boli stječete više povjerenja, a što imate više povjerenja lakše ćete isprobavati nove pokrete i vježbe.  To je vrlo zdrav rehabilitacijski ciklus.

Nakon uspješne rehabilitacije pacijeti mogu nastaviti provoditi naučene vježbe kod kuće kako bi održavali formu, a za to im je potrebna samo prostirka za vježbanje.

Autor: wellness.hr