beauty pravila na hladnoci

Pharmacy to go!: 6 beauty pravila na hladnoći

Promjene u vidu blijede kože bez sjaja i ljuskanje obraza uz masni sjaj T-zone moguće su promjenom sezone: – niske temperature, oštar vjetar i suhi zrak grijanih prostorija dovode do povećanog transepidermalnog gubitka vode i pojave suhe kože uz pojačano ljuštenje gornjih slojeva epiderme – ističe magistra Andrea Plečko iz Farmacije (City Center One East, Zagreb).

Sebum proizvode žlijezde lojnice i upravo njegovom povećanom proizvodnjom pokušat će sanirati spomenute probleme, a posljedica su sjajna i masna područja kože čela, nosa i brade. Ako to pokušavamo prikriti puderima, koža postaje suha i ljuskava. Ponekad se može činiti kao da svaki dio lica traži svoju podlogu, koža je neujednačena i djeluje nezdravo. Donosimo 6 koraka kojima ćete ovakvo lice dovesti u red.

 1. ČIŠĆENJE PRIJE SVEGA
  Kako bi make-up učinio ono što treba, važno je kožu redovito čistiti. Dakle, ujutro i navečer očistite lice mlijekom ili uljem za čišćenje. Ulje neće narušiti lipidnu barijeru kože i tako će smanjiti isušivanje kože.
 2. NOĆ JE VRIJEME KADA SE KOŽA HRANI
  Nakon čišćenja kožu lica navlažite termalnom vodom u spreju i na još mokro lice nanesite ulje. Kod odabira termalne vode pripazite na osmolarost otopine – vode visokih koncentracija soli mogu dodatno isušiti kožu. Odaberite preparat koji nije potrebno obrisati nakon nanošenja. Ulje jojobe, argana ili sjemenki grožđa također su dobar odabir u zimskim mjesecima. Suha koža može ih koristiti kao samostalnu njegu, a ako imate mješovitu kožu dodajte malo ulja svojoj uobičajenoj noćnoj kremi.
 3. DNEVNA NJEGA
  Krema za dan tijekom zimskih mjeseci mora biti bogatija od kreme koju koristimo ostatak godine. Za izrazito suha područja na koži lica bit će potrebna dodatna njega. Masna i mješovita koža tijekom zime također treba drugačiju njegu. Ako većinu godine koristite lagane teksture u njezi, za zimu odaberite nešto masniju varijantu hidratantne njege.
 4. PILING
  Pojačano ljuskanje kože nemojte pokušavati ukloniti čestim pilinzima, dapače upravo suprotno, smanjite učestalost korištenja pilinga. Umjesto agresivnih preparata s mehaničkim čistačima ili keratolitičkim kiselinama upotrijebite blaže piling kreme.
 5. ODABIR PUDERA
  Kremaste teksture dat će koži zdravi sjaj i upiti se brže od ostalih formula. Što se tiče drugih varijanti, treba znati i da će matirajući mousse puderi dodatno stegnuti kožu. Kako bi se lakše stopio s kožom, možete u puder dodati malo hidratantne kreme, a osim toga bit će i manje primjetan na licu.
  Ne pokušavajte dodavati ulja u tekući puder – doći će do odvajanja vodene i uljne faze preparata.
 6. TONIRANA KREMA
  Ako ne trebate jako prikrivanje, idealna je preporuka tonirana krema, kao i BB, CC ili DD kreme koje sadrže i sastojke za njegu kože. Ukoliko se radi o suhoj koži, prije nanošenja podloge obavezno stavite svoju uobičajenu dnevnu kremu. Na taj način koža će biti dodatno zaštićena od isušivanja.

Koža bez sjaja?

Možda joj nedostaje vitamina D. Preporuka je učinkovitija prevencija deficita vitamina D, odnosno oralno uzimanje u obliku kapsula.

Autor: Mary Novosel

http://www.itgirl.hr/

Share this Post