pelenski osip

Pelenski osip: Neugodan, no bezopasan

U većini slučajeva kratko traje, tek tri do četiri dana. No katkad će osip duže trajati, što ukazuje na to da se razvilo sekundarno kožno oboljenje ili infekcija.

Gotovo sva dojenčad dobije pelenski osip koji se odnosi na upalu kože na stražnjici, spolovilu i bedrima. lako pelenski osip može kod dojenčadi izazvati nelagodu, pa čak i određenu bol, rijetko se može smatrati ozbiljnim problemom.

U većini slučajeva kratko traje, tek tri do četiri dana. No katkad će osip duže trajati, što ukazuje na to da se razvilo sekundarno kožno oboljenje ili infekcija.

Vaše dijete može dobiti pelenski osip bez obzira na to rabite li platnene ili pelene za jednokratnu uporabu. Krivac nije sama pelena, već vlaga. Pazite da vam dijete bude čisto i mijenjate pelenu ubrzo nakon što se uprlja jer to je od ključne važnosti pri suzbijanju pelenskog osipa.

Važno je naglasiti da pelenski osip može biti posljedica bilo čega što nadražuje osjetljivu kožu dojenčadi. Najčešći izvor teškoća jesu mokraća i stolica ostavljene predugo u dodiru s kožom, no osip može biti izazvan i nedovoljnim sušenjem djetetove kože nakon kupanja. Također može biti izazvan alergijskom reakcijom na losione ili sapune upotrijebljene izravno na djetetovoj koži te kemijskim tvarima u deterdžentu za pranje rublja kojim se služite pri pranju platnenih pelena.

Neki od prvih znakova da je dijete dobilo pelenski osip su:

  • crvenilo u predjelu pelene – oko spolovila, stražnjice i bedara, no ne na trbuhu
  • zategnuta, stanjena koža koja se sjaji i žarko je crvene boje
  • jak miris na amonijak
  • kod dječaka, upaljen spolni ud
  • Kako dijagnosticirati pelenski osip?

U pravilu osip bi se trebao povući u roku od tri do četiri dana. Ako se osip zadrži duže vremena trebali bi otići pedijatru. Osip bi valjalo dijagnosticirati da se isključi prisutnost ozbiljnije infekcije.

Ako ne vidite nikakvo poboljšanje nakon četiri dana liječenja kod kuće ili primijetite bijele mrljice u unutrašnjosti usta koje djeluju crveno nakon što ste ih prebrisali čistom krpicom; dijete vam možda ima gljivičnu infekciju koja se zove kandidijaza.

Ako je osip ljuskav, ima žućkastu nijansu, pojavljuje se i izvan predjela inače pokrivenih pelenom kao npr. iza ušiju ili pod pazuhom; dijete možda ima seboreični dermatitis, prenosi kiwi.hr.

Ako pelenski osip ne nestane u roku nekoliko dana ili se pogorša, dijete je možda oboljelo od streptokokne ili stafilakokne infekcije, ili se pak radi o lokalnoj reakciji na određeni losion, sapun i deterdžent za pranje rublja.

Autor: Wellness.hr/Kiwi.hr