lekar gluten

Pekar, lekar, apotekar 2.dio – gluten

Što je to preosjetljivost na gluten i koje su to bolesti koje ovo stanje može pogoršati ili čak izazvati?

Hashimotov tireoiditis

To je kronična autoimuna upala štitne žlijezde s infiltracijom limfocita (vrsta leukocita). Simptomi koji se pojavljuju su simptomi hipotireoze, dakle smanjene funkcije štitne žlijezde. Dijagnoza se postavlja nakon utvrđivanja povećanog titra antitijela (anti TPA i anti TPO). Najčešće se liječi nadomjesnom hormonskom terapijom hormonima štitnjače.

Hashimoto je najčešći uzrok smanjenog rada štitnjače. Često je udružen s drugim hormonskim poremećajima, kao sto je Addisonova bolest (smanjeno lučenje kortizola, koje pak može nastati nakon dugih iscrpljujućih perioda stresa uz povećano lučenje kortizola), vitiligo (depigmentacija kože), reumatoidnim artritisom, sistemskim lupus eritomatidesom, tip 1 dijabetesom, smanjenom funkcijom paratireoidnih žlijezda (koje kontroliraju razine kalcija i fosfora u organizmu).

Većina ljudi manifestira simptome smanjene funkcije štitnjače (umor, opadanje kose, suha koža, debljanje), ali neki imaju simptome povećanog rada štitnjače (nervoza, znojenje, hiperaktivnost, izbuljene oči). Smatra se da je jedan od uzroka ove neugodne bolesti i preosjetljivost na gluten. Izbacivanjem glutena iz prehrane uz druge zdravstvene mjere, simptomi bolesti mogu nestati.

S obzirom da je koža i emotivni organ, potrebno je smanjiti stres tehnikama koje uravnotežuju lučenje kortizola.
Reumatoidni artritis

To je kronična autoimuna bolest koja pogađa simetrično najčešće zglobove na šakama. Najčešća terapija su nesteroidni antireumatici koji smanjuju upalu. No, međutim treba poduzeti mjere da do upale ne dođe. Kriteriji za dijagnozu su: jutarnja ukočenost zglobova koja traje vise od 1 sat, artritis više od 3 zgloba, artritis šaka, simetrični artritis i specifični nalazi laboratorija i rendgena. Prehrana bez glutena, zdrava prehrana, redovita detoksikacija, adekvatne vježbe mogu riješiti ovaj problem.

 

Dermatitis

To je upalna bolest kože uzrokovana pretjeranom aktivnošću imunih stanica (IgE, nonIgE). Uglavnom se javlja u gradskim sredinama. Pokazatelj je toksičnosti i upale u organizmu. Problem se može riješiti izbacivanjem glutena iz prehrane, uzimanjem većih količina zdravih masti, nadoknadom cinka, vitamina A. S obzirom da je koža i emotivni organ, potrebno je smanjiti stres tehnikama koje uravnotežuju lučenje kortizola.

 

Izbacivanje glutena iz prehrane

Navedene bolesti, a i mnogi drugi problemi (umor, zamagljenost uma, hormonski poremećaji) mogu se riješiti (djelomično sigurno, a velika je mogućnost i potpuno), izbacivanjem glutena iz prehrane, i balansiranim obrocima da bi stabilizirali hormone. Današnja genetski modificirana pšenica remeti zdravlje cijelog probavnog sustava, izaziva upalu crijeva koja tada nisu u stanju apsorbirati hranjive tvari iz hrane. Tako, imamo ljude koji se prejedaju, a izgladnjeli su. Problem današnjeg suvremenog svijeta nije u prehranjenosti, nego u pothranjenosti.

 

Što bi rekao poznati tenisač  

Sjetite se što bi rekao poznati tenisač Novak Đoković, a on je uspio!

Koliko sam vode popio?

Pod kolikim sam stresom?

I najvažnije: Što jedem?

 

Kruh naš svagdanji može biti izvor bolesti

Kruh naš svagdanji može biti izvor bolesti ako se radi od nekvalitetnog brašna koje je uz to puno aditiva. Svakodnevna prehrana s takvim kruhom dovodi do hormonskih poremećaja, a najčešći među njima je poremećaj u radu štitne žlijezde. Tako da nas na kraju naša štitna žlijezda više ne štiti.
Autor: Meri Bura, dr.med.

 

Prijavite se na programe revitalizacije vrata, glave i štitnjače. Više informacija na linku…