izbjegnite bracni konflikt

Ovim tehnikama izbjegnite bračni konflikt

Izreka da „svako naše vjerovanje kuje naše djelovanje ili ponašanje“ govori da su naše spoznaje, iskustva, emocije uzrokom naših akcija – često i sukoba ili konflikata.

Sukobi u dugim vezama i brakovima događaju se najčešće po već dobro ‘uhodanom’ obrascu. Kako bismo lakše predvidjeli potencijalni sukob, moramo se fokusirati na nekoliko različitih aspekata te ih prepoznati na vrijeme. Da bi prepoznali obrazac kako i kada se sukobi javljaju dobro je:

Promatrati partnerovo ponašanje

Kažite i priznajte sebi da nikad ne poznajete dovoljno drugu osobu, a to vrijedi i u braku. Napišite stoga zbog čega se ljutite, čemu se veselite kod drugoga. Točno opišite te situacije. Evo nekih pitanja koja mogu služiti kao vodič: „Na koga se ljutite i zašto? Što Vas je oneraspoložilo? Što Vam se dopada kod Vašeg partnera, a što ne? Što Vas je približilo jedno drugome i što Vas još drži zajedno?” Takvo bilježenje vlastitih opažanja, osim toga što pomaže boljem upoznavanju partnera, služi i kao određeni ventil: osoba se bavi svojim konfliktom a da pri tome ne pojačava vanjsku konfliktnu situaciju.

Ne kritizirati partnera

Za vrijeme promatranja svojeg partnera nemojte ga kritizirati. Vi samo promatrate njegovo ponašanje, kako je pedantan, neljubazan itd. To promatranje služi da se distancirate od problema, tj. da ga promatrate kao „objektivni promatrač”, a ne kao onaj koga se to subjektivno tiče. Moći ćete treznije odvagnuti situaciju i pronaći prikladnije sredstvo za rješenje.

Kako bismo lakše predvidjeli potencijalni sukob, moramo se fokusirati na nekoliko različitih aspekata te ih prepoznati na vrijeme.

Voditi dnevnik

Detaljno opišite jedan svoj dan ili tjedan. Svrha je ove vježbe uočavanje obrazaca ponašanja. Pri detaljnom opisivanju događaja ili sukoba, odnosno kasnijim čitanjem, čovjek otkriva tko, kada i kako se ponaša, izbjegava jednostranosti u zaključivanju (npr. „Danas me svi izbjegavaju”, ili „Moj muž je uvijek pijan” pa se na kraju tjedna otkrije daje došao kući samo jedanput pripit kroz čitavo to vrijeme).

Ne povjeravati se trećoj osobi

Problem pripada privatnoj domeni, a o njemu se ne priča s trećom osobom. Druga je situacija, naravno, kada zajednički potraže stručnu pomoć. Ovdje se misli na treću osobu sa strane, koja je prijatelj samo jednog partnera. U toj trećoj osobi čovjek obično traži saveznika protiv osobe s kojom je u sukobu, pa nužno svoj problem prikazuje neobjektivno radi stjecanja naklonosti, podrške, razumijevanja. Sve to pak udaljuje od pravog rješenja.

Wellness.hr

Podijeli s prijateljima