Ova hrana štiti od UV zračenja - paprika, rajčice, riba i kakao

Ova hrana štiti od UV zračenja – paprika, rajčice, riba i kakao

Najveću zaštitu koži čovjeka u obrani od UV zračenja pružaju namirnice jarkih boja, kao što su paprika, kivi, grožđe, rajčica i mrkva. Oni pomažu u regeneraciji stanica.

Prehrana bogata voćem i povrćem ima jednaku ulogu u zaštiti kože od štetnih sunčanih zraka, kao što imaju kreme za sunčanje. Taj se učinak bazira na djelovanju spojeva antioksidanta kojeg proizvode biljke kako bi zaštitile svoje stanice od preranog uništenja djelovanjem topline, svjetlosti, zraka i vlage.

Najveću zaštitu koži čovjeka u obrani od UV zračenja pružaju namirnice jarkih boja, kao što je paprika, kivi, grožđe i mrkva.

Paprike

Paprike se u ljetno doba najčešće jedu svježe, pripremljene u salati, ili kuhane u ukusnom satarašu ili punjenim paprikama.

Antioksidansi iz paprike pomažu u pretvorbi vitamina A u tijelu te pomažu u zaštiti tankog masnog sloja – lipida, koji okružuje stanice kože.

Rajčica

Za zaštitno djelovanje rajčice odgovoran je sastojak likopen, koji joj daje intenzivnu crvenu boju. On štiti stanice i odgovoran je za njihovu vitalnost, pa je čest sastojak krema protiv bora.

Lubenica

Lubenica također dobiva svoju boju iz likopena te pruža zaštitu od negativnih efekta sunca.

Sadrži oko 93 posto vode, a izvanredan je izvor vitamina C, A i B.

Nastavak videa za 14 sekundi

 

Zeleni čaj

On poboljšava cirkulaciju u tijelu, potiče imunološki sustav, izbacuje toksine iz tijela te štiti satnice od izloženosti UVA i UVB zraka.

Kakao

Flavonoli iz kakaa obnavljaju krvne žile, štite srce i pružaju zaštitu od visokog krvnog tlaka. No, isti ti spojevi pomažu u regeneraciji i obrani stanica kože, a prisutni su u tamnoj kvalitetnoj čokoladi.

Grožđe

Obiluje vitaminima, minerala, voćnih kiselina te posebno polifenolavrlo učinkovitih antioksidansa koji štite kožu od starenja.

Riba

Omega 3 masne kiseline iz riba imaju dokazani učinak u zaštiti kože od sunčeva zračenja.

Znanstvena su istraživanja pokazala kako je najbolji odabir u zaštiti kože tijekom ljetnih mjeseci losos i tuna. Znanstvenici vjeruju kako se omega-3 masne kiseline ponašaju poput štita koji čuva stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

Autor/Photo by: Martina Japec

Share this Post