Osteoporoza prvenstveno napada žene

Osteoporoza prvenstveno napada žene

Osteoporoza je poremećaj koji dovodi do gubitka koštane mase, a tipičan je za žene u post menopauzi. Takva kost postaje manje čvrsta i time podložna prijelomima.

Neki od simptoma koji se javljaju progresijom bolesti mogu biti bolovi u kostima i mišićima, a osobito u leđima. Tijek bolesti biva praćen smanjenjem tjelesne visine i pogrbljenim držanjem. Najveći problem u osteoporozi su prijelomi, a najčešće dolazi do prijeloma vrata bedrene kosti (kuka), kralježnice (prsni kralješci) te ručnog zgloba.

Prijelomi ovakve vrste značajan su uzrok bolesti i smrtnosti u starijoj životnoj dobi koja je i najviše pogođena samom bolešću. Prijelomi su veliko opterećenje za bolesnike jer ih čine nesposobnim za normalan život i smanjuju kvalitetu života. Izuzev socijalnih problema kod osteoporotičnih prijeloma javljaju se i oni ekonomski koji uključuju dugotrajnu skrb zbog komplikacija rehabilitacije, te troškova lijekova.

Osteoporoza je dva puta učestalija u žena nego u muškaraca, a rizik se povećava sa životnom dobi.

DVOSTRUKO ČEŠĆA KOD ŽENA
Osteoporoza je dva puta učestalija u žena nego u muškaraca, a rizik se povećava sa životnom dobi.
Nasljeđe, bijela rasa, pretjerana mršavost, alkoholizam, pušenje i depresija su samo neki od čimbenika koji povećavaju rizik od razvoja ove bolesti koja se globalnim povećanjem starije populacije pretvara u tihu epidemiju.

TJELESNA AKTIVNOST KAO PREVENCIJA
Najbolja prevencija osteoporoze je tjelesna aktivnost u adolescenciji jer upravo u razdoblju do 18 do 20 godine izgrađuje se većina koštane mase. Uz redovitu tjelesnu aktivnost veoma je bitna zdrava prehrana s dovoljnim unosom kalcija jer je upravo to vrijeme najbolje za „ulaganje“ u zdravlje kosti.

Autor: Wellness.hr

Podijeli s prijateljima