Bezglutenska žuta torta

Osnove klasične ručne masaže

Masaža je stara koliko i ljudska povijest. Njena je osnova dodir, a dodir je dio komunikacijskog procesa u koji smo uronjeni, koji nam treba i pomaže od rođenja.

Masaža je stručno osmišljen dodir – tehnika pretočena u stručan i profesionalan odnos i proceduru sa svrhom pomaganja drugom čovjeku, klijentu i sa ciljem unaprjeđenja zdravlja, prevencije bolesti, pomoći kod zdravstvenih poremećaja, njege i opuštanja.

KLASIČNA MASAŽA SE DIJELI U TRI OSNOVNE VRSTE:

Higijenska masaža koja ima za cilj njegu kože i opuštanje. Njega kože se postiže skidanjem mrtvih stanica, utrljavanjem ciljanih krema, ulja i jačanjem vezivnog tkiva uslijed mehaničkih učinaka masažnih pokreta. Najkorišteniji pokreti u higijenskoj masaži su glađenje i trljanje. Nakon učenja klasične ručne masaže može je provoditi svaki završeni polaznik.

Sportska masaža je masažna tehnika i teorija koju je prvi razradio šveđanin Ling, sa svrhom i djelovanjem na muskulauru i cirkulaciju krvi i limfe. U međuvremenu je sportska masaža usavršavana i nadograđivana sa brojnim ručnim zahvatima u kojima se kombiniraju pokreti klasične masaže, limfne ručne drenaže i pasivnog stretchinga i akupresure.

Terapijska masaža utječe na opće i poremećeno zdravstveno stanje pojedinca, te pomaže u svim fazama rehabilitacije i normalizacije anatomskih, fizioloških i psiholoških funkcija organizma, a na lokalnoj razini ( parcijalna medicinska masaža ) utječe na smanjenje boli, opuštanje spazma u mišićima, ispravlja uganuća i sublukasaciju malih zglobova itd.

Indikacije za primjenu masaže

To su znakovi i stanja kojima pogoduje masaža, a dijele se na terapijske i preventivne. U području uslužnih djelatnosti masaže se koriste u preventivne svrhe kod umora i psihofizičke napetosti, povišenog ili smanjenog tonusa u mišićima, fibromialgije i kroničnih bolova/poremećaja lokomotornog sustava, venskog i limfnog zastoja ( edemi i loša cirkulacija ).

Kontraindikacije

To su znakovi i stanja kod kojih ne smijemo primjenjivati masažu. Nikada ne smijemo naškoditi našem klijentu, zato pažljivo proučite kontraindikacije za primjenu masaže. U obaveznom razgovoru sa klijentom provjerite ima li ograničenja ili razloga za neizvođenje masaže.

To su stanja poput lokalnih promjena na koži ( osip, alergija, rane… ), povišene tjelesne temperature i akutnih upalnih stanja, hemofilije ( bolest poremećenog zgrušavanja krvi ), svježih udaraca i prijeloma, težih srčanih bolesti, pacijenata pod terapijom za razrijeđivanje krvi – antikoagulantna terapija, flebotromboze, neposredno nakon težih opreacija, osobe pod utjecajem alkohola i droge, teških psihičkih oboljenja, tumora sa metastazama.

Pokreti klasične ručne masaže

Masažne tehnike utemeljne su oko 1876 g. – prema Lingu i dr. Mezgeru, te se nazivaju:

  • EFFLUERAGE – glađenje
  • PETRISSAGE – gnječenje
  • FRICTION – trljanje
  • TAPOTEMENT – udaranje
  • VIBRATION – tresenje

Pokreti se međusobno razlikuju po jačini pritiska, smjeru, brzini – tempu i upotrebi određenog dijela ruke za određeni pokret.

Autor: Jelena Skočić, bacc. fizioterapije, Wellness terapeutkinja, trenerica i predavačica Wellness Akademije

Share this Post