Osnove kardiorespiratornog treninga

Osnove kardiorespiratornog treninga

Kardiorespiratorni ili kardiovaskularni trening utječe na zdravlje cirkulacijskog i respiratornog sustava. Ova vrsta treninga utječe na udio kisika koji se isporučuje skeletnim mišićima tijekom kontinuirane fizičke aktivnosti. Kardiorespiratorne vježbe nisu samo važne za gubitak kilograma već poboljšavaju rad srca i pluća.

Redovan kardio trening poboljšava funkcije srca i krvožilnog sustava što rezultira povećanjem srčanog mišića. Hipertrofija srčanog mišića ne utječe samo na povećanje količine krvi koju srce pumpa tijekom kontrakcija nego povećava i funkciju, izdržljivost i snagu te broj kapilara unutar samog mišića.

VAŽNOST KARDIORESPIRATORNOG TRENINGA

Kardiorespiratorni trening je jako važan, pogotovo u današnje vrijeme kada raste broj oboljelih od srčanih bolesti kao posljedica sedentarnog načina života. Funkcija dišnog sustava se vježbanjem poboljšava jer udišemo više kisika koji cirkulira tijelom. Kad srce i pluća učinkovitije funkcioniraju ljudsko tijelo može izdržati veću razinu stresa te znatno smanjiti rizik od nekih kroničnih bolesti.

Redovna tjelesna aktivnost, koja je neophodna za kardiorespiratornu kondiciju također pomaže u sprječavanju i smanjenju rizika od gojaznosti, hipertenzije, povišenog kolesterola koji povećavaju rizik za kardiovaskularne bolesti. Kontroliranje tjelesne težine i udjela masnog tkiva pomaže u smanjenju rizika od šećerne bolesti i karcinoma.

POSTOJI NEKOLIKO NAČINA KAKO SE MOŽE UVRSTITI KARDIO TRENING U SVAKODNEVNU RUTINU:

Plivanje i vožnja bicikla

Plivanje i biciklizam su odlične aktivnosti koje možete uključiti u redovnu tjelesnu aktivnost. Uz to što pomažu u sagorijevanju kalorija također izgrađuju mišiće i poboljšavaju cirkulaciju. Trajanje i intenzitet treninga treba postupno povećavati. Vožnja bicikla je odlična za jačanje mišića nogu, dok plivanje utječe na cijeli lokomotorni sustav te povećava snagu i izdržljivost.

Hodanje ili trčanje

Hodanje i trčanje su aktivnosti koje se moraju redovito izvoditi kako bi poboljšali kardiorespiratornu izdržljivost. U početku treba hodati umjerenim tempom 10 – 15 minuta svaki dan. Kako se tijelo prilagođava aktivnosti potrebno je postupno povećavati intenzitet i trajanje. Povećajte vrijeme za pet minuta tjedno i polako podižite tempo dok ne dođete do najmanje 45 minuta trajanja treninga

Aerobik

Aerobik je kombinacija vježbi i plesa te je odličan način za povećanje kardiorespiratorne izdržljivosti uz dobru zabavu. S obzirom da ovaj trening može biti poprilično intenzivan potrebno je postepeno napredovanje. Pokreti ruku i koreografija koja čini dio vježbi ojačati će i mišiće gornjeg dijela tijela.

Sve ove aktivnosti spadaju u grupu aerobnog treninga i da bi bile učinkovite treba voditi računa o broju otkucaja srca i dubini disanja. Trening ne bi trebao biti naporan tako da izaziva gubitak dah i nemogućnost razgovora. Kod osoba koje imaju visoku razinu kondicije kako bi poboljšali kardiorespiratornu funkciju trebaju uključiti i intenzivnije aktivnosti kao što je anaerobno vježbanje. Za razliku od aerobnih aktivnosti koje poboljšavaju opskrbu tijela kisikom, anaerobne koriste energiju pohranjenu u mišićima.

Zapamtite da tjelesna aktivnost mora biti praćena i zdravim načinom života i prehranom kako biste ostvarili sve prednosti redovitog vježbanja.

Autor: Jelena Skočić, bacc. fizioterapije, Wellness terapeutkinja, trenerica i predavačica Wellness Akademije

Share this Post